Telefonul lui Jeff Bezos, atacat cibernetic de prințul moștenitor al Arabiei Saudite

70
2 minute de lectură

Sistemul de securitate al telefonului fondatorului Amazon, miliardarul Jeff Bezos, a fost spart în 2018, după ce acesta a primit un mesaj pe WhatsApp trimis de pe contul personal al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, potrivit unei surse bine informate citată de The Guardian.

Urmăriți-ne și pe Facebook

Mesajul criptat primit de pe numărul prințului Mohammed bin Salman ar fi inclus un fișier care a infiltrat telefonul lui Bezos, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, potrivit rezultatului unei analize digitale. Analiza a stabilit că este „foarte probabil“ ca intruziunea să fi fost inițiată de un fișier video infectat trimis de prinț lui Bezos, proprietar al Washington Post.

Cei doi ar fi avut o conversație amicală, la 1 mai 2018, când a fost trimis fișierul, conform sursei The Guardian, care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea. În următoarele ore, cantități mari de date ar fi fost extrase din telefonul lui Bezos.

Informația implicării viitorului monarh al Arabiei Saudite într-o astfel de acțiune ce l-a vizat pe fondatorul Amazon ar putea trimite o undă de șoc de pe Wall Street până la Silicon Valley. Totodată, ar putea submina eforturile lui MBS – cum i se spune prințului moștenitor – de a atrage mai mulți investitori străini în Arabia Saudită.

Dezvăluirea va ridica semne de întrebare cu privire la circumstanțele în care tabloidul american National Enquirer a publicat detalii intime din viața lui Bezos, între care și mesaje mobile, cu nouă luni mai târziu după atacul cibernetic.

MBS se confruntă deja cu o gravă problemă de imagine, după asasinarea, în octombrie 2018, a jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi, în consulatul saudit din Istanbul.

Arabia Saudită a negat că ar fi vizat telefonul lui Bezos într-un atac cibernetic și a insistat asupra faptului că uciderea jurnalistului saudit disident ar fi fost rezultatul unei operațiuni a unor agenți care au acționat pe cont propriu. În decembrie, un tribunal saudit a găsit opt persoane vinovate de implicare în asasinat, la finalul unui proces considerat a fi „o farsă“ de către organizațiile care militează pentru drepturile omului. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele