Tensiuni militare la granița dintre Venezuela și Columbia

69
2 minute de lectură

Ministrul columbian de Externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat miercuri că exercițiile militare pe care Venezuela le planifică la granița cu Columbia reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității regionale, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Declarația oficialului columbian vine în contextul în care în ultima perioadă cele două state și-au lansat reciproc acuzații privind securitatea.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a emis marți un ordin prin care le solicită Forțelor Armate să fie pregătite pentru un potențial atac columbian și a anunțat exerciții militare la graniță, după anunțul mai multor membri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC) privind o eventuală reînființare a organizației.

Doi lideri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC) au postat săptămâna trecută în mediul online un videoclip în care anunță că vor lansa o nouă ofensivă împotriva autorităților columbiene, la trei ani de la semnarea unui acord de pace între Guvern și FARC. Autoritățile columbiene au anunțat la acea dată că există suspiciuni că filmarea ar fi fost realizată pe teritoriul Venezuelei.

„Aceasta este o amenințare care reflectă constantele acțiuni greșite ale unui guvern care creează situații de criză”, a declarat Trujillo miercuri. „Este o amenințare care nu are legătură doar cu Columbia, dar cu stabilitatea și liniștea regiunii”, a spus el.

„Acest regim dictatorial (al președintelui Maduro, n.r.) favorizează prezența pe teritoriul său a organizațiilor teroriste, nu doar columbiene, dar și din alte părți ale lumii”, a adăugat oficialul columbian.

Cele două state au o graniță comună de 2.219 kilometri și nu mențin relații diplomatice. Columbia este principala destinație a venezuelenilor care își părăsesc țara din cauza crizei politice, sociale și economice care afectează Venezuela de mai mulți ani. În prezent, aproximativ 1,4 milioane de venezueleni trăiesc în Columbia.

Autoritățile de la Bogota au negat în repetate rânduri că ar avea planuri de a ataca Venezuela sau de a permite ca Statele Unite să lanseze atacuri împotriva acestei țări de pe teritoriul columbian, în pofida acuzațiilor în acest sens lansate de Nicolas Maduro.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele