Teodorovici răsuflă ușurat: Perspectivă stabilă pentru România de la Standard & Poor’s (S&P)

Agenţia de rating Standard & Poor's şi-a menţinut, vineri, perspectiva privind datoria României la stabilă, cât este din 16 mai 2014, arată un comunicat al S&P, citat de Mediafax. Această perspectivă a fost amânată acum două săptămâni la cererea Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

18
2 minute de lectură

„Decizia agenţiei de rating S&P de a menţine perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaşte şi confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog, cât şi viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, vineri, într-un comunicat de presă transmis de ministerul de resort.

La data de 1 martie, S&P şi-a menţinut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, dar a amânat cu două săptămâni perspectiva, care a fost atacată de Guvernul României prin MFP.

Printre punctele forte care au contribuit la menținerea ratingului României în zone de ”investment grade” sunt gradul moderat de îndatorare externă privată şi publică şi perspectivele de creştere continuă economică puternică. În schimb, în chiar comunicatul MFP se arată că unul dintre cei mai importanţi factori ce puteau înclina balanța în sens negativ, în direcția scăderi ratingului îl reprezintă eficacitatea instituţională, adică astfel spus ineficiența administrațiilor publice centrale și locale.

Recent, ministrul Finanţelor, a declarat că agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) va publica un raport final “în câteva zile” şi că va fi vorba despre o concluzie foarte bună pentru România, “deşi să nu ai aproape un trimestru un buget aprobat îţi creează probleme în piaţa externă”.

”Îmbunătățirea rating-ului de țară ar putea fi luată în considerare în contextul în care agenția evaluează că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilitatea cadrului instituțional și în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice pe o traiectorie descendentă, precum și în consolidarea cadrului de guvernanță,” se mai arată în comunicatul Finanțelor. Toate aceste aspecte enumerate țin, în fapt de o mai bună gevernare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele