Inițiativa cetățenească europeană intitulată „Case pentru toți (Housing for All)” a fost înregistrată de CE

Comisia Europeană a decis, în data de 12 martie, să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Housing for All”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

40
3 minute de lectură

Obiectivul inițiativei este realizarea unor condiții-cadru mai bune de natură juridică și financiară pentru a facilita accesul tuturor persoanelor la locuințe în Europa. În viziunea organizatorilor, facilitarea accesului tuturor la locuințe sociale și la prețuri accesibile ar putea fi stimulată de Comisia Europeană printr-o serie de măsuri precum: neaplicarea criteriilor de la Maastricht în cazul investițiilor publice în locuințe sociale și la prețuri accesibile, un acces mai bun la finanțarea UE pentru dezvoltatorii de locuințe fără scop lucrativ și care utilizează metode durabile, norme sociale bazate pe concurență pentru închirierea de locuințe pe termen scurt și elaborarea de statistici privind necesitățile în materie de locuințe în Europa.

”În temeiul tratatelor, UE poate adopta acte juridice în acest domeniu, de exemplu în legătură cu normele pieței interne, precum și cu consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în Europa. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să înregistreze inițiativa. Decizia Comisiei are ca obiect doar admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat încă fondul,” precizează comunicatul CE.

Înregistrarea inițiativei va avea loc la 18 martie 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de sprijin de către organizatori, care va dura un an. Dacă după un an se vor aduna un milion de declarații de susținere a inițiativei, din cel puțin șapte state membre diferite, Comisia Europeană va avea la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie în sensul admiterii sau respingerii solicitării, având obligația, în ambele cazuri, să precizeze motivele.

Inițiativele cetățenești europene au fost introduse prin Tratatul de la Lisabona și au fost lansate ca instrumente aflate la dispoziția cetățenilor pentru stabilirea agendei de lucru, în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat.

În 2017, ca răspuns la discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii, Comisia Europeană a prezentat propuneri de reformă a legislației privitoare la Inițiativele cetățenești europene, pentru ca acest instrument să poată fi mai ușor de utilizat. În decembrie 2018, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la reformă, deschizând calea pentru aplicarea normelor revizuite începând cu 1 ianuarie 2020.

După înregistrarea sa oficială, o inițiativă cetățenească europeană trebuie să strângă semnăturile a minim un milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE , care își exprimă astfel opțiunea de a invita Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care aceasta are această competență. Condițiile de admisibilitate ale unei inițiative cetățenești europene sunt următoarele: acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau ofensatoare și nu trebuie să fie în mod vădit contrară valorilor Uniunii.

Textul integral al propunerii de inițiativă cetățenească europeană va disponibil începând cu 18 martie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele