Dezvoltarea digitală ineficientă este principalul risc din industria telecom

Companiile de telecomunicații se confruntă cu creșterea costurilor de finanțare pe fondul apariției unui nou val de investiții în rețele. Tehnologia 5G reprezintă un punct de intrare în piață pentru noi jucători cu competențe unice,, arată un nou studiu al cunoscutei firme de consultanță EY.

29
5 minute de lectură

”Având în vedere că serviciile digitale reprezintă o prioritate de top a companiilor de telecomunicații, incapacitatea de a eficientiza procesul de dezvoltare digitală se plasează pe primul loc în topul celor mai mari riscuri identificate în industrie,” conform studiului EY – Principalele 10 riscuri pentru operatorii de telecomunicații. Iar pe măsură ce companiile de telecomunicații se pregătesc pentru introducerea tehnologiei 5G, reglementările tot mai stricte privind securitatea și protecția datelor și deficitul tot mai mare de specialiști generează la rândul lor o serie de riscuri care necesită o schimbare de abordare.

Subestimarea modificărilor privind confidențialitatea și securitatea se clasează pe locul al doilea în clasamentul riscurilor, se menționează în studiul citat. ”Pe fondul scandalurilor pe tema protecției datelor, care continuă să apară în toată lumea, autoritățile de reglementare reacționează printr-o serie de cerințe de conformitate. Și pe măsură ce Internet of Things (IoT) și anunțata tehnologie 5G cresc fluxul de date, paleta riscurilor se extinde.”. De altfel, conform celui mai recent studiu EY Global Capital Confidence Barometer, 47% dintre executivii din telecomunicații menționează aspectele legate de reglementare și autorități drept cea mai mare amenințare pentru tranzacțiile de fuziuni și achiziții din următoarele12 luni.

Deficit de specialiști și creștere a costurilor de finanțare

Pe locul al patrulea în rândul riscurilor care ”amenință” industria telecom se situează eșecul în planificarea necesarului de forță de muncă. Deși operatorii telecom recunosc că nu dispun de competențele digitale necesare, doar 3% dintre aceștia consideră că dezvoltarea și păstrarea specialiștilor reprezintă o prioritate strategică, potrivit unui studiu realizat de EY în rândul liderilor industriei telecomunicațiilor.

Un alt studiu EY recent subliniază o dată în plus acest decalaj, doar 57% dintre companiile europene armonizându-și strategia de personal cu planurile de transformare digitală. ”Deoarece ciclurile tehnologice se succed într-un ritm tot mai rapid, o abordare holistică a planificării și recalificării forței de muncă este critică pentru creșterea productivității în sectorul telecomunicațiilor,” conchide respectivul studiu.

Incapacitatea de a combate creșterea costurilor de finanțare ocupă locul al cincilea în privinașa riscurilor identificate, companiile telecom confruntându-se cu un nou val de investiții în rețele, printre acestea numărându-se cele în tehnologia 5G, în rețelele de tip LPWAN (Low Power Wide Area Network) și în infrastructură Gigabit pe bază de fibră optică. Deși rețeaua rămâne un diferențiator fundamental, raportul constată că majorarea investițiilor și un portofoliu de rețele foarte diversificat fac din ce în ce mai dificilă atingerea unei rentabilități solide de către companiile din telecomunicații.

Liderii pieței vor naviga printre schimbări exploatând inovația

Cum cererea pentru conectivitate inteligentă continuă să crească, eșecul în a face față schimbărilor tehnologice (riscul aflat pe locul al șaselea în clasament) și în încheierea de colaborări cu parteneri strategici ca mijloc de a valorifica inovația (pe locul al zecelea) sunt menționate, de asemenea, printre principalele riscuri.

„Pe măsură ce tehnologia 5G va lua avânt și operatorii își vor dezvolta noi servicii, vor apărea inevitabil și startup-uri, dar și jucători de nișă care vor concura pe aceleași noi servicii sau pe altele inovatoare. Parteneriatele strategice cu acest ecosistem pot asigura nu doar creșterea, ci, în anumite cazuri, chiar supraviețuirea operatorilor de telecomunicații. Istoria ultimilor 20-30 de ani a arătat că ignorarea jucătorilor noi de pe piață poate duce la pierderea semnificativă a cotei de piață și ulterior la dispariție”, a declarat Cristian Cârstoiu, Partener, Servicii de Asistență în afaceri, EY România.

OUG 114 poate periclita chiar furnizarea serviciilor de comunicații mobile

Modificările aduse de OUG 114/2018 au un impact major în industria telecom (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene).

”Începând cu 2019, companiile de telecomunicații din România se confruntă cu o nouă provocare – OUG 114/2018. OUG 114 aduce modificări legislației privind comunicațiile electronice (OUG 111/2011) în sensul majorării nivelurilor taxelor impuse operatorilor din acest sector. Astfel, în vederea acordării sau a prelungirii licențelor de utilizare a frecvențelor radio, nivelurile taxelor sunt stabilite la 2%, respectiv 4% din cifra de afaceri. De asemenea, tariful de monitorizare impus de ANCOM crește semnificativ de la 0,4% la 3% din cifra de afaceri a operatorilor. La aceste costuri pentru acordarea / prelungirea licenței de utilizare, se mai pot adăuga sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri.

”Operatorii din România recunosc că aceste niveluri sunt prohibitive și pot periclita nu doar investițiile în dezvoltarea rețelelor de comunicații electronice (i.e. tehnologia 5G), ci și însăși furnizarea serviciilor de comunicații mobile. De asemenea, aceștia iau în considerare și creșterea tarifelor către consumatorii finali,” arată Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistență fiscală și Juridică, EY România.

Având în vedere importanța strategică a acestui sector, acțiunile imediat următoare ale operatorilor rămân un punct de interes major pentru economie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele