Theodor Meleșcanu, întâlnire cu Mike Pompeo. Se face curățenie după vizita controversată a Vioricăi Dăncilă în SUA?

271
3 minute de lectură

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo. Șeful diplomației române a adus în discuție candidatura României la OCDE și obținerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

”Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la 1 aprilie. La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker”, informează MAE într-un comunicat de presă remis marți MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

”Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomației române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre. Şeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE şi SUA”, se mai arată în comunicat.

Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române, a prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU.

”Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei”, conchide MAE în finalul comunicatului.

Întâlnirea ministrului de Externe Theodor Meleșcanu cu șeful diplomației americane Mike Pompeo arată ca fiind una reparatorie după călătoria primului ministru Viorica Dăncilă în SUA și după declarațiile controversate în privința mutării ambasadei României din Israel, declarații care nu au fost susținute nici de Ministerul de Externe și nici de președintele României.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele