
Membrii Camerei Comunelor au respins toate cele patru amendamente supuse la vot în privința Brexit-ului. Cel mai aproape de a primi validarea parlamentarilor a fost cel care stabilește rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală.
Votul Camerei Comunelor are rolul de recomandare, fără a exista obligativitatea de aplicare a deciziilor de către Guvernul Marii Britanii.
Moţiunea care prevedea negocierea unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană a fost respinsă cu 276 voturi la 273, o diferență de 3 voturi.
Aceasta cerea guvernului să garanteze că orice acord de retragere și orice declarație politică negociată cu UE include un angajament de a negocia o uniune vamală permanentă și cuprinzătoare pentru Marea Britanie și de a consacra acest obiectiv prin lege.
Aceeași propunere, săptămâna trecută, a fost respinsă cu o diferenţă de doar 6 voturi, 265 parlamentari au susținut-o și 271 au respins-o.
Moţiunea privind “Piața comună 2.0” a fost respinsă cu 282 de voturi la 261. Aceasta prevedea ca guvernul să negocieze un acord consolidat în stilul Norvegiei, care să includă aderarea la piața comună a UE, precum și un acord vamal cu UE.
O propunere similară prezentată săptămâna trecută a fost susținută de 189 parlamentari și respinsă de 283.
Moţiunea care se referea la convocarea unui nou referendum a fost respinsă cu 292 de voturi la 280.
Aceasta stipula că parlamentul nu va ratifica niciun acord Brexit dacă nu există un referendum care să aprobe acest acord. Adică, ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să se încheie cu un nou referendum.
Aceeași propunere, prezentată din nou de deputatul parlamentarul laburist Margaret Beckett a fost susținută de 268 de parlamentari și respinsă, din nou, de 295.
Moţiunea care prevedea anularea Brexitului prin revocarea articolului 50 a fost respinsă cu 292 de voturi. Au votat pentru, 191.
Aceasta moțiune prevedea că, în cazul în care Marea Britanie nu va ratifica un acord de ieșire în termen de două zile din ziua în care urmează să părăsească UE, guvernul ar trebui să caute o prelungire suplimentară a perioadei de negociere a articolului 50.
Dacă nu a fost aprobată o întârziere a Brexitului în ziua precedată zilei de ieșire, guvernul ar trebui să ceară aprobarea parlamentului de ieşire din UE fără un acord și, dacă aprobarea nu este acordată, guvernul ar trebui să revoce articolul 50 pentru a anula Brexitul.
Aceasta este o versiune extinsă și mai detaliată a propunerii propuse săptămâna trecută. Această propunere a fost susținută de 184 parlamentari și respinsă de 293.
În acest moment situația e complicată, Theresa May, anunțând neoficial că e pregătită să se întoarcă în parlament cu acordul său de Brexit, negociat cu Uniunea Europeană, pentru a fi votat pentru a patra oară. Acest acord a fost respins de trei ori la rând de parlamentarii britanici.
Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit Michel Barnier a declarat marți că evenimentele din ultimele zile au făcut din ce în ce mai probabil scenariul ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar fără un acord, relatează Reuters, citat de Mediafax.
„În ultimele zile, scenariul ieșirii din Uniunea Europeană a devenit mai probabil, dar putem spera încă la evitarea lui”, a declarat Barnier, menționând că Uniunea Europeană este pregătită să permită Marii Britanii să rămână în uniunea vamală a Uniunii Europene.
Declarațiile lui Barnier au fost făcute în cadrul unui eveniment din Bruxelles după ce Parlamentul britanic a respins luni seară toate moțiunile la Acordul Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May cu oficialii Uniunii Europene.
Negociatorul-șef a transmis că Marea Britanie ar putea încă să aprobe acordul negociat, să iasă din Uniunea Europeană fără un acord sau să solicite o amânare de lungă durată a Brexit, care ar presupune participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare din luna mai.
În același context, ministrul britanic de Finanţe Philip Hammond a anunțat marți Guvernul May că tabăra conservatoare ar putea fi nevoită să ia în considerare referendumul, deoarece nici partidul şi nici țara nu și-ar putea permite un nou scrutin electoral, susține editorul politic adjunct al cotidianului britanic de orientare conservatoare “The Times”, relatează Reuters.
Philip Hammond susţine că executivul britanic trebuie să vină cu o propunere de compromis sau să accepte că parlamentul a eşuat şi să se întoarcă la cetăţeni pentru un nou referendum, a transmis pe Twitter editorul politic adjunct al publicaţiei “The Times”.
Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi aprobat, Marea Britanie va părăsi UE pe 22 mai.