Theresa May a cerut oficial amânarea Brexit până la 30 iunie

37
2 minute de lectură

Premierul Theresa May a anunţat astăzi că a solicitat oficial amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până la 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar.

Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai, informează Mediafax.

Premierul britanic a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până la 30 iunie. „În calitatea de prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit mai târziu de 30 iunie“, a afirmat Theresa May.

Donald Tusk a confirmat primirea unei scrisori formale privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuşi să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai.

Pe de altă parte, surse diplomatice au avertizat că Franța și Italia ar putea bloca amânarea Brexit, ce va fi discutată la summitul UE din 21-22 martie, dacă Londra nu oferă garanții că ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecţia anonimatului că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit la 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar.

„Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până la 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii“, arată un proiect de document al Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele