Theresa May va solicita o amânare pe termen scurt a Brexit

2 minute de lectură

Premierul britanic, Theresa May, va solicita o amânare pe termen scurt a procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat Biroul primului-ministru, precizând că May împărtășește „frustrarea“ publicului față de „eșecul Parlamentului de a lua o decizie“ privind Brexit, informează Mediafax.

Cu numai nouă zile înainte de 29 martie, data la care Marea Britanie urma să părăsească spațiul comunitar, May îi va trimite o scrisoare oficială președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care va solicita amânarea Brexit, însă doar pe termen scurt.

Premierul „nu va cere o amânare prelungită“, însă aceast răgaz va acorda „Parlamentului timpul necesar pentru a decide calea de urmat, ținând cont de faptul că populația a așteptat deja aproape trei ani“, a anunțat Downing Street.

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au îndemnat Marea Britanie să prezinte o strategie clară privind Brexit.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, estimează că este puțin probabil ca liderii UE să ajungă la o înțelegere pe tema Brexit în cadrul summitului de săptămâna aceasta, astfel că probabil săptămâna viitoare va mai fi nevoie de o nouă reuniune. „Nu vor exista re-negocieri, negocieri noi, nici garanții suplimentare pe lângă cele deja acordate“, a declarat Juncker. „Am făcut în mod intens pași către Marea Britanie. Nu se mai poate“, a adăugat liderul european.

În ceea ce privește summitul UE, care este programat să înceapă joi, Juncker s-a arătat sceptic în ceea ce privește șansele obținerii unui succes.

„Părerea mea în această dimineață […] este că nu vom termina cu acest lucru în această săptămână și va trebui să ne întâlnim din nou săptămâna viitoare“, a explicat oficialul UE, adăugând că un Brexit fără acord nu este de dorit, dar Marea Britanie trebuie să ofere claritate.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele