Tony Blair, creatorul de „cetățeni sârbi” / Cotidianul Danas amintește un detaliu legat de Victor Ponta

216
3 minute de lectură

Lanţul de înalţi oficiali care în ţările lor au fost acuzaţi de corupţie şi pe care Aleksandar Vučić i-a preluat pe post de consilieri, acordându-le cetăţenie sârbă şi contracte bănoase cu guvernul, are în comun o singură persoană: Tony Blair, fostul premier britanic, care a consiliat guvernul Serbiei pe când era condus de Vučić şi care acum consiliază guvernul condus de Ana Brnabić, scrie într-un comunicat vicepreşedinta Partidului Libertăţii şi Dreptăţii (SSP) din Serbia, Marinika Tepić (de etnie română, n. trad.), relatează cotidianul Danas într-un articol preluat de RADOR.

Redăm articolul integral:

„Înaintea actualului scandal, care a izbucnit după acordarea cetăţeniei sârbe fostului premier al Thailandei, condamnat în ţara sa pentru corupţie, a mai fost un oficial care a primit protecţia Serbiei prin intermediul cetăţeniei – fostul premier al României, Victor Ponta, condamnat de asemenea pentru corupţie, şi care la rândul său a fost consiliat de Tony Blair”.

„Ponta, aflat în centrul unor acuzaţii de corupţie în 2016, nu doar a primit cetăţenia sârbă, ci a devenit şi «consilier onorific». Ponta este acuzat că, pentru aducerea lui Blair la Bucureşti în anul 2012 în timpul campaniei electorale, a făcut uz de poziţia sa de lider al Partidului Social-Democrat din România pentru a-l convinge pe omul de afaceri român Sebastian Ghiţă să îi plătească lui Blair 220.000 de euro pentru deplasare, urmând ca Ghiţă să primească în schimb promovare politică”, se arată în comunicatul vicepreşedintelui SSP, Marinika Tepić.

Mai departe, textul precizează că „Sebastian Ghiţă a fugit din România ca urmare a aceluiaşi scandal, unde în altă parte decât în Serbia. Iar când a fost urmărit de către cunoscuta procuroare anticorupţie Laura Codruţa Kovesi şi a fost emis un mandat de arestare internaţional pe numele său, Ghiţă s-a bucurat de regimul de azilant (în 2017), iar Belgradul a refuzat să îl predea României, ba pe deasupra a primit şi contracte pentru firma sa, Teamnet International SA, direct de la guvernul Serbiei şi de la Ministerul de Finanţe”.

După cum subliniază Marinika Tepić (născută Ciobanu), Vučić este apropiat şi de alţi colaboratori ai lui Blair, ca de exemplu prinţul saudit Mohamed Bin Salman, al cărui consilier este fostul premier britanic. Recent, premierul sârb Ana Brnabić a explicat că Emiratele Unite plătesc guvernului Serbiei serviciile de consiliere ale lui Tony Blair, acordate prin casa de consultanţă „Tony Blair Associates”.

„De parcă nu ne-ar fi de ajuns corupţia şi crima organizată de la noi, acum o şi importăm de la alţii. Serbia nu se poate însănătoşi fără un procuror anticorupţie puternic şi independent, aşa cum a fost Laura Codruţa Kovesi în România. Acest procuror sârb ar trebui să aibă propria unitate de poliţie, separat de Ministerul de Interne, unitate independentă în faţa influenţelor politice şi a sinecuriştilor care sunt ei înşişi participanţi în reţeaua de criminalitate”, a subliniat Tepić în comunicatul său de presă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele