Top 500 ECE Coface: Am urcat pe locul 3. Ar fi trebuit să fim pe 2

254
8 minute de lectură

„Analizele arată că mediul economic favorabil a fost benefic pentru cele mai mari 500 de companii din regiune, ceea ce a generat venituri mai mari”, explică Declan Daly, Director General Executiv al Coface pentru Europa Centrală și de Est, în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a studiului anual privind cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est – Topul 500 ECE.

Cifra cumulată de afaceri a tuturor celor 500 de companii a crescut cu 9,6% la 698 miliarde de euro. 78,8% dintre companiile incluse pe listă au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește veniturile (față de 80% în anul 2017 și 63% în anul 2016). „Cu toate acestea, diverse provocări au determinat scăderea profiturilor nete cu 1,6%, la 30 de miliarde de euro.

„Rata scăzută a șomajului și scăderea populației active declanșează crize ale forței de muncă, devenind provocarea principală pentru operațiunile zilnice și extinderea potențială a companiilor. Nu numai creșterea salariilor, dar și creșterea costurilor de producție au dus la majorarea cheltuielilor operaționale, astfel erodând profiturile. Competitivitatea devine din ce în ce mai intensă, ducând la marje reduse care nu pot compensa costurile mai ridicate”, adaugă Daly.

Ar trebui să fim pe locul 2

În ceea ce privește România, ediția din septembrie 2019 a Top 500 ECE (cu date pentru 2018) arată o evoluție pozitivă a marilor companii care activează în țara noastră. În 2018, România a urcat cu o poziție, pe locul 3 în Top 500 companii din Europa Centrală şi de Est (CEE), cu 61 de societăţi (în creştere de la 56), devansând Cehia care are în top un număr de 60 de firme. Înaintea țării noastre se află, pe primul loc Polonia, cu 175 de companii şi pe locul 2 Ungaria cu 71 de companii. Totuși, în ceea ce privește cifra de afaceri agregată a companiilor aflate în Top 500 companii din Europa Centrală şi de Est (CEE), România (69,5 miliarde euro) continuă să se afle pe locul 4, în urma Cehiei (94,8 miliarde euro), Ungariei (103,7 miliarde euro) și Poloniei (275,3 miliarde euro). Pe același loc se află țara noastră și în ceea ce privește profitul agregat al celor 61 de companii din Top 500 ECE al Coface, cu 3,2 miliarde euro, în urma Cehiei (5,7 miliarde euro), Ungariei (5,98 miliarde euro) și Poloniei (10 miliarde euro).

„În mod natural, România ar trebui să ocupe locul doi într-un astfel de clasament, având în vederea dimensiunea țării și potențialul economic,” declara Eugen Anicescu, Country Manager Coface Români

Pentru România, conform Coface, principalul motor al creșterilor companiilor românești rămâne consumul casnic, care reprezintă 63% din PIB. Pe fondul îmbunătățirii generalizate a pieței muncii, reducerea șomajului la 4% la sfârșitul anului trecut și creșterea salariului minim pe economie în 2019 vor continua să impulsioneze consumul intern, însă este estimat că într-un ritm mai puțin accelerat în următoarea perioadă.

„Lipsa forței de muncă rămâne o preocupare pentru companii, fapt ce va menține o presiune constantă asupra costurilor cu salariile. În aceste condiții, marile companii românești pot beneficia de un avânt necesar dezvoltării susținute pentru a ajunge în TOP 500 ECE într-un număr cât mai mare, însă, în același timp, trebuie să fie pregătite pentru provocările unui mediu economic global din ce în ce mai afectat de riscuri politice,” a declarat Eugen Anicescu.

Activități intense în Polonia și în industria auto

Potrivit studiului, Polonia găzduiește cele mai mari afaceri din regiune, cu o cifră de afaceri totală în creștere de la an la an. Companiile de top din publicația Coface sunt bine cunoscute din clasamentele anterioare. Compania poloneză de rafinare și comercializare a petrolului, PKN Orlen, își păstrează primul loc cu o creștere a cifrei de afaceri de 15%. Compania cehă Skoda Auto (locul 2), compania multinațională de petrol și gaze MOL Ungaria (locul 3) și comerciantul Jeronimo Polska (locul 4) și-au apărat pozițiile ocupate în anul precedent, toate înregistrând creșteri ale veniturilor.

Sectorul auto rămâne puternic în top 10, reprezentat de mărci cunoscute cum ar fi Skoda Auto din Cehia (locul 2), Volkswagen Slovacia (locul 5) și Audi Ungaria (locul 7). Față de anul precedent, Volkswagen Slovacia a urcat în clasament datorită unei creșteri puternice a cifrei de afaceri de 37,5%. De asemenea, Audi Ungaria a înregistrat o creștere modestă a veniturilor de 1,1%.

În ceea ce privește firmele românești Automobile Dacia SA se află pe cea mai înaltă poziţie în top, locul 13, fiind urmată de OMV Petrom Marketing SRL, pe locul 26 şi OMV Petrom SA pe locul 27. Alte firme din România prezente în top sunt Rompetrol Rafinare (locul 37), Rompetrol Downstream (57), Kaufland Romania (59), Ford Romania (66), British American Tobacco Romania (76), Lidl (101) și Carrefour Romania (113. Companii cu capital privat românesc prezente în clasamentl Coface sunt Dedeman, pe locul 115, Fildas Trading SRL, pe locul 277, şi Altex România, pe locul 286. Totodată, în top se află şi cinci companii deţinute de statul român: Romgaz (195), Hidroelectrica (222), Electrica (228), Complexul Energetic Oltenia (375) şi Transelectrica (392). Din cele 61 de firme românești prezente în top, 44 de companii au avut poziții mai bune în clasament față de ediția anterioară a topului, 14 au căzut în clasament, una a stagnat și alte două companii sunt pentru prima oară în top Telekom și Blue Air). Companiile românești se situează peste media la nivel de ECE cu 85% (52 de companii) care au înregistrat creștere a cifrei de afaceri. Pe medie, cifra de afaceri a companiilor românești din top a crescut cu 14,3%, în timp ce profitul net a crescut cu 12,7%. Totodată, 1 din 6 companii românești aflate în Top 500 ECE a înregistrat pierderi în 2018 față de 1 din 7 în Ungaria, 1 din 9 în Polonia și 1 din 12 în Cehia.

Companiile românești din top sunt distribuite în 10 sectoare, față de 16 sectoare în Polonia și 9 sectoare media regiunii. Concentrarea sectorială generează însă o mai mare senzitivitate la evoluțiile negative (o recesiune globală, de exemplu), arată Eugen Anicescu, Country Manager Coface România.

Poziție de top pentru sectorul petrolului și a gazelor

Cele trei sectoare principale reprezentate de cele mai mari companii din regiune (auto și transporturi, petrol și gaze, comerț nespecializat) continuă să reprezinte aproape 60% din veniturile totale generate. Cu toate acestea, toate sectoarele au contribuit la majorarea cifrei de afaceri, majoritatea contribuțiilor venind din zonele energie, auto și comerț.

Profiturile nete au arătat o dezvoltare pozitivă doar pentru anumite sectoare, cu majorări între 4,6% (industria lemnului și a fabricării de mobilă) și 41,9% (comerț nespecializat). Sectorul construcțiilor a întâmpinat din nou cele mai mari dificultăți, cu o pierdere netă de -146%, în ciuda majorării veniturilor cu 10,6%.

Sectorul mineralelor, substanțelor chimice, petrolului, produselor din plastic și produselor farmaceutice și-a recâștigat poziția fruntașă și a redevenit cel mai mare sector, beneficiind de creșterea prețurilor petrolului în primele trei trimestre ale anului 2018.

Sectorul auto și al transporturilor și-a pierdut poziția de lider ocupată în anul precedent. Veniturile companiilor au crescut cu +7,6%, în timp ce profiturile nete s-au redus cu -11,7%. Rezultatele mai slabe ale sectorului auto și al transporturilor comparativ cu anul anterior reflectă declinul global al industriei.

Al treilea sector care a ocupat un loc pe podium este comerțul nespecializat. Ca și anul precedent, principalul motor al creșterii din ECE a fost consumul casnic, care a continuat să se accelereze în anul 2018 datorită ratei scăzute a șomajului și a salariilor în creștere. Impactul pozitiv al cererii solide este afectat de dificultățile cu care se confruntă acest sector: creșterea salariilor angajaților și deficitul de forță de muncă, împreună cu o bază de clienți încă sensibilă la prețuri și concurența ridicată exercită presiune asupra marjelor.

„Constrângerile privind aprovizionarea, inclusiv deficitul forței de muncă, o utilizare ridicată a capacității, creșterea costurilor de producție și impactul încetinirii externe (directe și indirecte) îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Conform estimărilor, consumul casnic va rămâne principalul motor al creșterii, cu toate că accelerarea limitată a investițiilor în active fixe și exporturile mai slabe vor scădea rata de creștere a PIB-ului. Cu toate acestea, rata încetinirii va fi limitată: Coface prevede că rata de creștere medie a PIB-ului din regiunea ECE se va reduce la 3,6% în 2019 și 3,2% în 2020”, adaugă Grzegorz Sielewicz, Economist Regional al Coface pentru Europa Centrală și de Est.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele