

Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, susține că majorarea pensiilor de la 1 septembrie ar avea un impact major, care nu ar mai fi existat până acum în Uniunea Europeană, în ultimii 10 ani, potrivit B1 TV.
Acesta a precizat că politicienii care vor să facă această schimbare ar trebui să explice pensionarilor ce impact va avea asupra nepoților acestora. De asemenea, fostul președinte al României a explicat faptul că, pentru a putea majora pensiile cu 40%, vor fi necesare împrumuturi uriașe.
“Politicienii nu sunt întotdeauna logici și, de multe ori, decizia politică e deasupra realităților economice. Legat de mărirea pensiilor, s-a plecat de la o realitate: multe pensii erau mult prea mici. Că s-a făcut cu 40% anul acesta creșterea e o decizie politică. Această decizie politică e în contradicție cu realitatea economică: România nu poate susține această cerere. Dar, fiind decizia politică, se utilizează împrumutul: nu poate România, pot alții să ne dea bani să creștem pensiile cu 40%”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.
În cadrul aceleiași emisiuni, Băsescu a arătat câteva dintre efectele pe care le va avea majorarea pensiilor asupra României, în următorii ani: “O șubrezire teribilă a finanțelor publice ale României, crearea de dezechilibre macroeconomice, și nu pe un an-doi. Legea Pensiilor va genera efecte în cascadă ani de zile de la momentul introducerii acestei creșteri. Decizia, ca impact, e cea mai mare decizie din Uniunea Europeană în ultimii zece ani. N-am auzit de asemena decizie politică în contradicție cu realitatea economică. Pensionarii aveau nevoie de creșterea pensiei, însă și pensionarii trebuie să știe că această creștere la pensie va însemna o povară care va marca și viitorul nepoților lor, pe care altfel îi pupă de dimineață până seară. Va fi o decizie cu un impact pe termen lung”, a mai explicat Băsescu.
Europarlamentarul PMP a susținut că o soluție precum etapizarea ar fi amortizat efectele: „Hai s-o etapizăm cum putem! Ar fi amortizat efectul anul acesta, când e doar pe 3-4 luni – că la anul n-ai cu ce să-l compensezi – dacă am atrage 6 miliarde euro de la UE. Încerci să compensezi efectele cu performanță în absorbția fondurilor europene”.