Transmisia online a semifinalei Eurovision, întreruptă de imagini cu explozii plasate în Tel Aviv

Transmisia semifinalei Eurovision de pe site-ul firmei naționale de radiodifuziune din Israel a fost întreruptă de hackeri, care au difuzat imagini ale unor explozii plasate în Tel Aviv, relatează Reuters.

17
Sursa foto: Facebook

Incidentul a avut loc marți, după începerea evenimentului. Transmisiunea companiei Kan a fost întreruptă cu imagini surprinse prin satelit, care ilustrau explozii în orașul israelian pe un fundal muzical amenințător.

Acțiunea a avut loc în contextul în care, la începutul lunii, între grupul paramilitar Hamas și autoritățile israeliene au existat ciocniri repetate timp de trei zile. Atacurile au inclus sute de lansări de rachete înspre teritoriul israelian ca și bombardamente din Israelului spre Fâșia Gaza.

Transmisiunea televizată – atât în țara gazdă, cât și pe plan internațional – nu a avut de suferit.

Seara s-a încheiat fără alte incidente, iar reprezentanții Greciei, Belarusului, Serbiei, Ciprului, Estoniei, Republicii Cehe, Australiei, Islandei, statului San Marino și Sloveniei s-au calificat în finala care va avea loc sâmbătă.

Eldad Koblenz, directorul executiv al firmei, a afirmat că gruparea Hamas este de vină pentru această acțiune.

„Știm că, la un anumit punct a existat o tentativă, aparent operată de Hamas, de a prelua controlul asupra transmisiei noastre digitale”, a declarat acesta. „Sunt încântat să afirm că, în câteva minute, am reușit să recuperăm controlul asupra acestui fenomen”, a adăugat acesta.

Organizația palestiniană Hamas nu a răspuns la acuzații.

Desfășurarea competiției muzicale Eurovision în Israel a fost lovită de numeroase controverse. Activiștii pro-Palestina au făcut apeluri la boicot pentru a protesta împotriva politicilor țării asiatice și au încercat să convingă statelele participante să se retragă din concurs, dorind să izoleze statul pe plan internațional.

Multe dintre tenativele de blocaj au vizat-o și pe cântăreața americană Madonna, care urmează să susțină un recital în finala Eurovision. Artista și-a apărat, însă, decizia de a apărea la eveniment, afirmând că nu se va supune niciunei agende politice.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 are loc la Tel Aviv, cea de-a doua semifinală fiind programată joi şi finala de sâmbătă.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Aceasta este pentru a treia oară când Israelul este gazdă a competiției muzicale.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele