Traseul Marea Neagră – Marea Caspică, subiect de discuție la București

214
2 minute de lectură

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a discutat, luni, cu miniștrii afacerilor externe ai Republicii Azerbaidjan, Georgiei și Turkmenistanului, pe tema rutei de transport mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Cei patru miniștri, Elmar Mammadyarov, David Zalkaliani, Teodor Meleșcanu și Rashid Meredov au semnat o Declarație politică, ca expresie a  angajamentului comun pentru avansarea inițiativei rutei de transport de mărfuri între Marea Neagră și Marea Caspică și operaționalizarea proiectului în termen cât mai scurt. Pornind de la sprijinul politic exprimat prin Declarația comună, ministerele de resort și agențiile naționale din cele patru state vor  înființa un grup de lucru la nivel de experți pentru identificarea și soluționarea tuturor aspectelor tehnice.

Ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu / Foto: Bogdan Cristel

Ruta de transport mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică este un proiect lansat de România și Turkmenistan, care vizează crearea unei rute de transport inter-modal, maritim/fluvial și rutier/feroviar, între Europa Centrală și de Nord și Caucazul de Sud și Asia Centrală, cu perspectiva conectării la regiunea Asia-Pacific.

Ruta se bazează pe contiguitatea geografică a României, Georgiei, Republicii Azerbaidjan și a Turkmenistanului, a facilităților oferite de porturile Constanța (România), Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) și Turkmenbași (Turkmenistan), a conexiunii directe între portul Constanța și râul Dunărea și, ulterior, a cursurilor de apă și canalelor interne de pe continentul european, cu accesarea Europei Centrale și de Nord.

Ministrul de externe al Turkmenistanului –  Rashid Meredov (dreapta)
Ministrul de externe al Azerbaidjanului – Elmar Mammadyarov (stânga)
Ministrul de externe al Georgiei – David Zalkaliani (mijloc)
Foto: Bogdan Cristel

Potrivit MAE, contextul lansării proiectului este determinat, pe de o parte, de evoluțiile impresionante în întreaga regiune în domeniul conectivității transportului de mărfuri și modernizării facilităților portuare, iar, pe de altă parte, de accentul deosebit pus de Uniunea Europeană pe conectivitate, evidențiat inclusiv prin adoptarea, în octombrie 2018, a Strategiei privind conectarea Europei și a Asiei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele