Trump, întâlniri europene tensionate

Preşedintele Donald Trump urmează să se întâlnească cu liderii NATO în scurt timp la Bruxelles. Înaintea vizitei, el a atras atenţia atenţia asupra cheltuielilor militare ale UE, care nu ar fi suficiente pentru statutul unor ţări UE membre NATO.

75
1 minut de lectură

Preşedintele Donald Trump urmează să se întâlnească cu liderii NATO în scurt timp la Bruxelles.

Înaintea vizitei, el a atras atenţia atenţia asupra cheltuielilor militare ale UE, care nu ar fi suficiente pentru statutul unor ţări UE membre NATO, dar şi asupra relaţiilor comerciale transatlantice.

Una dintre replici a venit de la preşedintele Consiliului European Donald Tusk, care l-a acuzat pe Donald Trump că critică Europa “aproape zilnic”.

“Dragă America, preţuieşte-ţi aliaţii, în definitiv nu ai prea mulţi”, a scris pe Twitter Donald Tusk. El a adăugat că cheltuielile militare ale UE sunt la nivelul celor din China şi mai mari decât cele din Rusia.

“Sper că nu ai nicio îndoială că aceste cheltuieli sunt investiţii în securitatea noastră, ceea ce nu se poate spune cu certitudine în cazurile Rusiei şi Chinei”, i s-a adresat Donald Tusk lui @realDonaldTrump, userul contului de Twitter al preşedintelui american.

De partea sa, preşedintele Trump a prezis că întâlnirea de la NATO va fi mai grea decât cea cu liderul rus Vladimir Putin, programată pentru luni în Finlanda.

El spune că unele ţări NATO “profită de Statele Unite” în cadrul alianţei create în 1949 pentru a contracara expansiunea Uniunii Sovietice, a cărei succesoare este Rusia. Obiecţia lui Trump este că mai multe state NATO nu alocă bugetului armatei sumele pe care şi le-au asumat în cadrul unei convenţii comune din 2014.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele