
Președintele american, Donald Trump, aflat în vizită de stat la Londra, a oferit perspectiva unui amplu acord comercial bilateral în timpul vizitei sale de stat în Marea Britanie.
„Un acord comercial mare este posibil după ce Regatul Unit se eliberează de cătușe. Deja am început să discutăm”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter, în cursul vizitei sale în Marea Britanie.
Anterior, Trump îndemnase Marea Britanie să se „retragă” din negocierile cu Uniunea Europeană, dacă nu reușește să obțină un acord de Brexit favorabil. Ba mai mult, să trântească și ușa și să nu mai achite nota de plată negociată cu Bruxelles.
Perspectiva trumpiană este previzibilă și clară. Ca stat membru al Uniunii Europene, Marea Britanie nu poate încheia acorduri comerciale individuale cu state terțe. Dar, odată ce va fi rupt lanțurile care o țineau prizoniera Continentului, Marea Britanie va fi liberă să se arunce în brațele Americii.
Este aceasta o șansă istorică pentru Marea Britanie sau un cadou otrăvit?
Pentru brexiteri, este, desigur, șansa mult-așteptată. Ei nu uită că Donald Trump a salutat de la bun-început votul britanicilor din iunie 2016 și că a prezis Insulei un viitor măreț în afara Uniunii Europene. Iată-l acum pe președintele american venind cu o ofertă concretă.
Și aceiași brexiteri nu uită că, dimpotrivă, Barack Obama îi avertizase pe britanici să rămână în Uniunea Europeană, altfel, consecințele vor fi nefaste pentru ei. Nu este acum ocazia istorică de a le da peste nas liberalilor, demonstrându-le că s-au înșelat?
Marea Britanie este una dintre cele mai importante piețe pentru exporturile americane, dar și o sursă majoră de importuri pentru SUA, astfel că un acord comercial extins ar fi o urmare logică a desprinderii britanicilor de Uniunea Europeană.
Totuși, la Londra există îngrijorări serioase cu privire la standardele pe care Marea Britanie ar putea fi obligată să le accepte pentru a reuși să încheie o înțelegere comercială cu Statele Unite.
Uniunea Europeană impune în acest moment cele mai ridicate standarde în materie de calitate a produselor, trasabilitate, protecția mediului. În același timp, Uniunea Europeană este, în plan global, susținătoarea multilateralismului și a acordurilor libere de comerț.
Este în interesul Statelor Unite de a slăbi această poziție a Uniunii Europene, iar inundarea Marii Britanii cu produse americane mai ieftine, dar și la standarde mai reduse decât cele europene, ar servi la atingerea acestui obiectiv.
Problema este că poziția de negociere a Marii Britanii nu este extraordinară în acest moment. Ieșirea fără acord din Uniunea Europeană va pune Londra cu spatele la zid și, din această poziție, să negociezi cu unul ca Donald Trump trebuie să fie un adevărat coșmar.
Statele Unite se vor afla în
situația de a-i forța pe britanici să facă mai multe concesii decât și-ar fi
dorit vreodată, iar Donald Trump, cu al său slogan „America First”, nu este de
așteptat să facă vreo concesie.
În Irlanda, comentatorii își exprimă deja temerile că un acord de liber schimb
între SUA și Marea Britanie ar fi o mare problemă pentru „tigrul verde”.
Irlanda a cunoscut o dezvoltare impetuoasă și a ieșit cu bine din criza
financiară tocmai profitând de facilitățile pieței unice europene și culegând
roadele unei economii deschise.
Irlanda deține singura graniță terestră a Uniunii Europene cu Marea Britanie. Nu este deloc lungă, dar e plină de probleme.
Inundarea pieței britanice cu bunurile sub standardele europene de calitate, muncă și de mediu ar transforma granița irlandeză în scena unui conflict vamal permanent între SUA, UE și Marea Britanie.
Uniunea Europeană va avea tot interesul să securizeze această frontieră, ceea ce nu va face decât să reaprindă conflictul nord-irlandez. Reconcilierea a avut la bază tocmai păstrarea deschisă a graniței. Acum, în perspectiva unui Brexit fără acord și a revenirii la o frontieră irlandeză dură, tensiunile în Ulster au crescut din nou între comunitățile catolică și protestantă. ( Surse: Mediafax, Eurotopics).