Trump nu vrea război | Teheran: Navele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

52
6 minute de lectură

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a transmis secretarului interimar al Apărării, Patrick Shanahan, că nu vrea să ajungă la o confruntare militară cu Iranul, afirmă surse politice de la Washington. La rândul său, un oficial iranian a avertizat că navele militare americane din Golful Persic se află în raza de acțiune a rachetelor iraniene, inclusiv a celor cu rază scurtă.

Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit miercuri cu principalii membri ai Administraţiei de la Washington. Liderul de la Casa Albă i-a transmis secretarului Apărării, Patrick Shanahan, că nu vrea să intensifice presiunile americane asupra Teheranului atât de mult încât să se ajungă la un conflict militar, relatează Mediafax.

În acest context, oficialii americani caută soluţii diplomatice pentru detensionarea crizei cu Iranul, au declarat surse politice de la Washington.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, l-a sunat miercuri pe sultanul din Oman, Qaboos bin Said, pentru a-i explica ce riscuri reprezintă Iranul. Omanul a jucat rol de intermediar între Occident şi Iran, în 2013 facilitând semnarea Acordului nuclear între marile puteri şi Teheran.

În plus, Mike Pompeo le-a cerut oficialilor europeni să convingă Iranul să reducă tensiunile în zona Golfului Persic.

Pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear al Administraţiei de la Teheran, Donald Trump a exprimat joi speranţa că nu se va ajunge la război cu Iranul.

Întrebat, la Washington, dacă intenţionează să ajungă la un război cu Iranul, Donald Trump a răspuns: „Sper că nu“. Donald Trump a făcut această declaraţie înaintea întrevederii de la Casa Albă cu preşedintele Elveţiei, Ueli Maurer. Preşedintele SUA vrea să creeze un canal de comunicare cu Iranul prin intermediul Elveţiei, urmând să discute despre acest lucru cu omologul său elveţian.

Administraţia Donald Trump nu are aprobarea Congresului pentru a lansa o acţiune militară împotriva Iranului, a afirmat joi seară Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (opoziţie), a afirmat că este mulţumită că Donald Trump pare să prefere o abordare diplomatică în criza cu Iranul. „Îmi place ceea ce aud din partea preşedintelui, deşi nu îl încântă deloc acest lucru“, a declarat Nancy Pelosi.

Administraţia Trump a refuzat până acum cererile de a oferi informaţii Congresului despre criza nucleară iraniană. „Este vorba de o abordare incorectă, întrucât avem responsabilităţi. În Constituţie, responsabilitatea de a declara un război aparţine Congresului, deci, consilierii prezidenţiali sper că vor admite că nu au nicio aprobare pentru a merge înainte“, a argumentat Nancy Pelosi.

Administraţia de la Teheran a transmis că nu există posibilitatea negocierilor cu Statele Unite, părând să respingă apelurile preşedintelui Trump. Întrebat dacă există posibilitatea iniţierii de negocieri cu Statele Unite pentru depăşirea crizei, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat: „Nu, nu există nicio posibilitate de negocieri“. „Nu ştiu de ce preşedintele Trump este încrezător, dar este absolut greşit“, a subliniat Zarif.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat convins că Iranul va accepta curând negocierile pe tema programului nuclear. „Sunt exprimate diverse opinii, iar eu iau decizia finală şi determinantă, este o procedură foarte simplă. Sunt acoperite toate părţile, toate politicile. Sunt sigur că Iranul va vrea să discute curând“, comentat Trump joi într-o postare pe Twitter.

În contextul tensiunilor generate de sancţiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, preşedintele Donald Trump s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aş vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune“, afirma liderul de la Casa Albă săptămâna trecută. La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacţiona „rapid şi decisiv“ în cazul unui atac iranian. „Regimul de la Teheran trebuie să înţeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetăţenilor americani vor atrage o ripostă rapidă şi decisivă din partea SUA“, a declarat Pompeo.

Statele Unite au trimis bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Preşedintele Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. „Nu vor fi deloc negocieri cu America“, a declarat generalul iranian Yadollah Javani. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi „distrus cu o singură rachetă“. Nu este clar dacă preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, un politician moderat, va accepta oferta de dialog a Washingtonului.

Mohammad Saleh Jokar, lider adjunct al Corpului Gărzilor Revoluționare din Iran, a declarat că navele militare americane prezente în Golful Persic sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene, inclusiv cele cu rază scurtă, informează cotidianul The New York Times.

“Chiar și rachetele noastre cu rază scurtă de acțiune pot lovi cu ușurință navele de război (americane) din Golf”, a declarat Mohammad Saleh Jokar, lider adjunct pentru afaceri parlamentare al Corpului Gărzilor Revoluționare.

Oficialul iranian a mai afirmat că Statele Unite nu-și permit un nou război.

Statele Unite şi Iranul ar putea fi atrase „accidental“ într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat Guvernul Marii Britanii. Politica Administraţiei Donald Trump de a aplica în mod unilateral presiuni asupra Iranului riscă să genereze un confilict amplu în Orientul Mijlociu, a avertizat ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas. „Presiunile maxime aplicate în mod unilateral riscă mereu să genereze o escaladare neintenţionată a crizelor“, a declarat Heiko Maas în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele