Tudorel Toader i-a trimis președintelui documentele de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general

93
3 minute de lectură

Ministrul Justiției Tudorel Toader și-a întrerupt joi vacanța de Crăciun pentru a remite președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.

El a anunțat că i-a trimis președintelui atât o cerere nouă pentru numirea Adinei Florea la șefia DNA, respinsă deja de președinte, cât și documentele de revocare a lui Augustin Lazăr de la șefia Parchetului General.

Toader l-a acuzat pe Augustin Lazăr că trage de timp. ”Procurorul general trage de timp, nu-i un secret pentru nimeni, personal poate fi înțeles dar ca procuror general este imposibil de înțeles. De ce anume? S-a adresat Curții de Apel din Alba Iulia, ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu nu am evaluat persoana fizică, ci procurorul general. A solicitat ceva ce nu are legătură cu cauza. Să se vadă dacă instanța poate fi sesizată de persoana fizică sau persoana juridică. Nu are legătură cu ce vorbim noi, cu procedura prevăzută în acele articole. Consider că această procedură, această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei”, a spus Tudorel Toader cu privire la acțiunea făcută în justiție de Augustin Lazăr împotriva cererii sale de revocare.

 ”Așadar consider că această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi voi trimite la președintele republicii solicitarea oficială de revocare de funcție, bazându-mă pe trei competențe. Tot astăzi, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate, că dosarele candidaților nu conțin acea adeverință de la CNSAS. Legea spune că CSM-ul solicită și dacă în 15 zile CNSAS-ul nu răspunde, procedura merge mai departe”, a mai spus Toader.

“Tot astăzi voi trimite la președintele Republicii, voi reveni cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori pe care președintele i-a refuzat spunând că numirea are aspecte de nelegalitate, pe motivele că dosarul nu are adeverință de la CNSAS. Procedura spune că nu ministrul face verificarea, ci CSM. Recent, a fost numit domnul Bănilă la șefia DIICOT, fără acel aviz”, a mai spus Toader.

 ”Prin urmare, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidați, completăm și trimitem la președinte. Mai mult decât atât, să nu uitați că sunt magistrați de rang înalt în funcție pe care președintele nu i-a întrebat de verificările CNSAS. De dată foarte recentă, procurorul-șef de la DIICOT a fost numit, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu verificarea CNSAS. Același decident nu poate folosi dubla măsură”, a afirmat Tudorel Toader.

Joi seara, la Cotroceni, a ajuns lista cu următoarele propuneri de numiri, făcute de Tudorel Toader:
1. Elena Giorgiana Hosu – procuror sef adjunct DIICOT;
2. Antonia-Eleonora Constantin – procuror sef al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ;
3. Iuliana Nedelcu – procuror sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ;
4.Florena-Esther Sterschi – procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ; 
5. Adina Florea – procuror sef al DNA

”Exprimam si speranta faptului ca presedintele va reciti atat art. 132 din Constitutie cat si Decizia CCR nr 358/ 2018”, a scris Toader pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele