Tudorel Toader, sub tirul parlamentarilor europeni pentru OUG a contestației în anulare

21
5 minute de lectură

Ministrul Justiției Tudorel Toader a fost criticat, în Parlamentul European, pentru atacurile guvernului din care face parte la adresa Justiției din România și a independenței sistemului judiciar și pentru subminarea statului de drept.

Toader a fost întrebat inclusiv de anunțata ordonanță de urgență privind contestația în anulare a sentințelor date de completele de cinci judecători de la Curtea Supremă, în perioada 2014-2018.

Prins în corzi

Eurodeputații, indiferent de culoare politică, i-au cerut lui Toader garanții că nu va lua măsurile anunțate.

Îmi exprim îngrijorarea față de corupția din România. Sistemul european va funcționa doar dacă toate statele europene aderează la aceleași standarde. Ne îngrijorează planul de a anula cam o sută de condamnări penale”, a spus Sophie In’tveld din ALDE, familia europeană din care face parte și partidul care-l susține pe Tudorel Toader în guvern.

Are de gând Guvernul să țină cuvânt cu cuvânt de reocmandările Comisiei de la Veneția?”, a întrebat ea.  

Inițiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupție subminează încrederea reciprocă și puneți în pericol coeziunea europeană”, a spus și Judith Sargentini, de la grupul Verzilor.

Acest stat ne îngrijorează cel mai tare din UE, fiind dată situația statului de drept, independența sistemului judiciar. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat și vă cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul recent MCV față de România a fost cel mai critic din toate timpurile. Cum răspundeti?”, a întrebat belgianca Helga Stevens de la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

Corupția e antiteza a ceea ce reprezintă UE. Ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardele europene în frig, am văzut și Guvernul cum s-a dezlănțuit asupra celor care protestau pașnic. Mii de deținuți au fost eliberați. Pentru închisorile supraaglomerate nu ar trebui noi facilități în locul eliberărilor? Vă asumați angajamentul că vă veți abține să mai aduceti modificări în justiție fără avizul Comisiei de la Veneția?”, a întrebat și Roberta Metsola, de la Partidul Popularilor Europeni.

Replica lui Toader

Locul României trebuie să fie în inima UE. Credem și noi că da, dar vă asigurăm că în momentul de față UE e în inima românilor, pentru că au văzut și s-au convins de acest sapțiu comun de libertate, de siguranță, la care au aderat și privesc cu deplină încredere. Statul de drept. Dumneavoastră știți faptul că statul de drept se structurează în momente diferite, în etape diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceeși linie, pentru că avem istorii, tradiții diferite. Comun e că statul de drept trebuie să funcționeze în baza tratatelor, că trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene. Statul de drept trebuie să funcționeze în baza deciziilor Curții Constiuționale. Trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenței instanțelor europene”, a fost replica pe care a dat-o Tudorel Toader tirului de întrebări.

”Lucrez la un Codex penal european. Sunt țări cu standard ridicat, mai ridicat de către România, care sancționează denigrarea țării de către demnitarul care o reprezintă”, a spus Toader, identificând criticile aduse puterii cu denigrarea țării și făcând referire voalată la criticile foarte dure pe care președintele Iohannis le-a adus proiectului său de ordonanță care vizează anularea sentințelor definitive date de completele care soluționează cauze de înalți demnitari.

Nu ne vom abate de la principiile generale directoare, respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept”, a spus Tudorel Toader.

El a pus sub semnul întrebării ”judecata corectă” pe care europarlamentarii ar avea-o asupra ordonanței  în discuție și și-a apărat inițiativa spunând că ”în nicio țară, instanța supremă nu constituie completuri nelegale.”

”Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie o judecată bazată pe informații corecte. Nu știu câți aveți informația corectă a contextului. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată, că în nicio țară instanța supremă nu constituie completuri nelegale. (…) CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și a mai fost o decizie privind conflictul juridic pentru că procurorii au încheiat protocoale. Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal dar rămâi în închisoare. Nu se referă numai la condamnați, ci și la cei achitați, la toate completurile din perioada în care au fost nelegal constituie”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader și ministrul de Interne Carmen Dan au fost audiați miercuri în Comisia LIBE a Parlamentului European, unde și-au prezentat proiectele odată cu preluarea de către România, de la 1 ianuarie, a președinției Consiliului Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele