
Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au respins propunerea României de a ridica la 100 de litri cantitatea de țuică produsă acasă, în alambic, pentru care nu se aplică accize, cu argumentul că alcoolul nu este sănătos.
La reuniunea ECOFIN, care a avut loc vineri și a fost prezidată de Eugen Teodorovici, ministrul român al Finanțelor, pe agenda discuțiilor a fost schimbarea reglementării EU care datează din 1992 privind structura accizelor la alcool sau regimul general al acestora.
„Vă închipuiți că am fost dezamăgit că nu s-a găsit flexibilitate sau înțelegere în legătură cu această problemă foarte importantă pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și pentru a reduce costurile pentru micile întreprinderi producătoare de băuturi alcoolice. În același timp, am luptat din greu pentru a ne asigura că toate statele membre pot aplica cote reduse sau o excepție la alcoolul etilic produs din fructe crescute pentru consum propriu. Ne-am gândit că această situație limitată nu include bariere pe piața internă și păstrează tradițiile și moștenirea din multe țări”, declarat Eugen Teodorovici. Ministrul Finanțelor, citat de Mediafax.
„Am discutat despre dosarele axate pe accize, cu scopul de a ajunge la o abordare generală după negocieri intense și progrese semnificative la nivel tehnic. Deși directiva privind structura accizelor la alcool și băuturi alcoolice clasifică diferitele tipuri de alcool și băuturi alcoolice în funcție de caracteristicile acestora și oferă un cadru juridic pentru cote reduse la accize, excepțiile și derogările la anumite sectoare, directiva reformată și directiva privind accizele introduc măsuri legate de transpunerea acestor accize în UE. Scopul legislației este să amelioreze cadrul legislativ pentru a aduce beneficii pentru întreprinderi, state membre și cetățeni. De aceea strategia noastră a fost să tratăm aceste două directive ca pe un pachet și să finalizăm dosarele în același timp”, a adăugat ministrul Teodorovici.
Eugen Teodorovici, a declarat înainte de reuniunea ECOFIN de la Bruxelles, că îşi doreşte să se ajungă la un acord, la pachet, în privința directivelor legate de structura accizelor la alcool şi regimul general al accizelor.
„.. ar fi fost o prevedere foarte bună, opțională de fapt, iar statele membre ar fi putut aplica sau nu o cotă redusă. Asta ar fi venit în întâmpinarea tuturor preocupărilor și problemelor. Însă, problemele diferă de la o țară la alta, problema noastră este să tratăm specificul țărilor unde băuturile precum berea sau vinul sunt mai puțin consumate. În acest context, aș dori să menționez că aceată prevedere este importantă pentru multe țări europene, pentru că s-ar recunoaște tradițiile locale și le-ar integra în familia europeană. Limitele pe care le negociam se leagă de băuturi spirtoase din fructe, nu alcool etilic, este vorba despre băuturi destinate consumului propriu. Dacă ar fi să calculăm, cantitatea pe persoană este una mică”, a conchis ministrul.
Potrivit presei internaționale câțiva miniștrii s-au opus relaxării Directivei citând rațiuni legate de sănătate. Alții au declarat că totuși, în unele state europene producerea băuturilor spirtoase acasă este o tradiție, așa că ar fi posibilă o soluție de compromis.