Turcia caută hidrocarburi în estul Mediteranei| Posibile tensiuni cu Grecia

44
2 minute de lectură
Sursa; Twitter

Urmăriți-ne și pe Facebook

O dronă turcă menită să ajute la căutarea hidrocarburilor din estul Mediteranei a aterizat luni pe un aeroport din Cipru, a declarat un oficial turc, într-o acțiune care ar putea tensiona și mai mult relaţiile dintre Turcia și Grecia, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Cabinetul turco-cipriot turcesc a desemnat, vineri, aeroportul Gecitkale de pe insulă ca bază atât pentru vehicule aeriene neînarmate cât și pentru cele armate (UAV), la cererea guvernului turc, a informat agenția de știri Demiroren (DHA), citată tot de Mediafax.

Cipru, membru al UE, a fost împărțit într-o invazie turcă în 1974, declanșată de o scurtă lovitură de stat inspirată din Grecia, având disensiuni cu Turcia de ani buni cu privire la proprietatea combustibililor fosili din estul Mediteranei, considerate a fi bogate în gaze naturale.

Luni, șeful Direcției Industriei de Apărare din Turcia, Ismail Demir, a declarat că prima dronă turcă neînarmată a decolat de pe un aeroport din provincia vestică din Turcia, Mugla, și a aterizat pe aeroportul Gecitkale, kuni dimineaţă. DHA a anunţat mai târziu că drona și-a început primul zbor în estul Mediteranei, dar nu a mai zburat în continuare.

Turcia a început să caute petrol și gaz în largul coastei Ciprului la începutul acestui an, trimițând două nave de foraj și o navă de explorare cu UAV-uri care le escortează. Drept răspuns, Uniunea Europeană a numit activitățile ilegale și a impus sancțiuni Turciei.

Ankara spune că unele zone în care operează nave ciprioce grecești sunt fie pe platoul său continental, fie în zonele în care statul turco-cipriot are drepturi asupra oricăror descoperiri.

Luna trecută, Turcia și guvernul Libiei recunoscut internațional au semnat un acord privind limitele maritime în Mediterană. Atena a acuzat Turcia că a încălcat dreptul internațional prin acest acord, dar Ankara neagă acuzaţiile și spune că acordul își propune să-i apere drepturile în regiune.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele