Turcia, presată de europeni și americani să respecte suveranitatea Ciprului

93
2 minute de lectură

UPDATE Administrația de la Ankara a transmis miercuri că respinge acuzațiile Uniunii Europene privind ilegalitatea exploatării de petrol în apele teritoriale ale Ciprului, menționând că Blocul comunitar nu poate fi un mediator imparțial când vine vorba de Cipru, transmite Mediafax, care citează Reuters.

Uniunea Europeană, Statele Unite și Grecia au criticat decizia Turciei de a exploata petrol în apele teritoriale ale Ciprului și consideră că acțiunea este ilegală.

„Respingem declarațiile Ministerului de Externe al Greciei și ale oficialilor Uniunii Europene, care descriu activitățile țării noastre drept ilegale”, a transmis Ministerul de Externe turc prin intermediul unui comunicat.


Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că intențile Turciei privind exploatare de petrol în Cipru sunt ilegale, inacceptabile și o încălcare a suveranității țării, relatează site-ul EUObserver.com, preluat de Mediafax.

Mogherini a cerut din nou autorităților turce să “se abțină de la astfel de acțiuni și să respecte suveranitatea și drepturile Ciprului”.

Reacții au venit și de la Washington.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a îndemnat marți autoritățile din Turcia să oprească operațiunile de exploatare din apele teritoriale ale Ciprului, relatează și site-ul agenției Reuters, preluat de Mediafax.

“Aceste măsuri provoacă tensiune în regiune. Le cerem autorităților turce să înceteze imediat aceste operațiuni și încurajăm toate părțile implicate să se evite escaladarea tensiunilor și acțiunile care ar putea duce la acest lucru în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Context

A doua navă turcească care intenționează să înceapă extracția de petrol și gaze naturale din Marea Mediterană, a ajuns luni în apropiere de coasta Ciprului, generând proteste aprinse din partea autorităților de la Nicosia.

A doua navă turcească care intenționează să înceapă extracția de petrol și gaze naturale din Marea Mediterană, a ajuns luni în apropiere de coasta Ciprului, generând proteste aprinse din partea autorităților de la Nicosia.

Luna trecută, Liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităților de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia și Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele