Turcia provoacă Ciprul și Uniunea Europeană

251
2 minute de lectură

O a doua navă turcească care intenţionează să înceapă extracţia de petrol şi gaze naturale din Marea Mediterană, a ajuns luni în apropiere de coasta Ciprului, generând proteste aprinse din partea autorităţilor de la Nicosia privind încălcarea drepturilor sale suverane, potrivit Reuters, preluat din Mediafax.

Potrivit informaţiilor furnizate de compania navală Refinitiv Eikon, nava de foraj Yavuz, aparţinând Turciei, a ajuns în apropiere de Cipru în timpul nopţii de duminică spre luni. O altă navă de foraj a Turciei, Fatih, se află de luna trecută la vest de Cipru.

Administraţia prezidenţială de la Nicosia a emis un comunicat în care acuză Turcia de ”încâlcarea gravă” a suveranităţii Republicii Cipru.

”Această a doua extracţie … reprezintă o escaladare de către Turcia prin încâlcare arepetată a drepturilor suverane în baza legii maritime ONU şi a legislaţiei internaţionale, reprezentând cea mai serioasă încâlcare a suveranităţii Republicii Cipru”, a transmis Nicosia în comunicat.

Luna trecută, Liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităţilor de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia şi Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.

Într-o mişcare care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Cipru în privinţa drepturilor de exploatare, ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a fost citat de agenţia de ştiri Anadolu, sâmbătă, spunând că nava de foraj Yavuz va începe extracţia în decurs de o săptămână.

Cipru a descoperit zăcăminte de gaze naturale în Marea Mediterană în apropiere de ţărmul său în ultimii ani, însă nu a început exploatarea acestora.

Uniunea Europeană a transmis luni că încercarea Turciei de a explata gazele şi petrolul din vecinătatea Ciprului reprezintă îngrijorări serioase şi o inacceptabilă escaladare a tensiunilor din jurul insulei din Marea Mediterană.

”Intenţia declarată a Turciei de a iniţia o nouă operaţiune de exploatare ilegală la nord-est de Cipru reprezintă îngrijorări serioase. Această a doua operaţiune de exploatare, la două luni după precedentele operaţiuni de foraj de la vest de Cipru, reprezintă o nouă escaladare de neacceptat care încalcă suveranitatea Ciprului”, a transmis într-un comunicat departamentul UE pentru Afaceri Externe.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele