Tusk: Mai mult ca mașinile românești mă fascinează intelectualii ei

432
3 minute de lectură

”Romania are puterea de a fascina și de a încânta”, a spus Donald Tusk, președintele Consiliului European, joi seara la Ateneu, într-un discurs rostit în limba română, primit cu emoție și aplauze, cu prilejul ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE de către România.

„Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile europene, în timpul primei președinții a Consiliului UE. Sunt convins că veți interpreta cu înțelepciune o adevărată „rapsodie română.”Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că știu cât de rezistentă și creativă este națiunea română”, și-a început Tusk discursul.

A lansat și un îndemn la seriozitate și coerență pe traseul președinției, completat de un proverb binecunoscut.
Cred că veți găsi sunetul potrivit și veți face tot ce puteți ca echipă pentru a lucra pentru interesele Europei. Veți fi gazde și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: „Omul sfințește locul.” Am încredere că veți respecta regulile și atașamentul față de principii.

Donald Tusk a insistat asupra însemnătății summitului care se va organiza la Sibiu, la două săptămâni după data fixată pentru actul final al Brexitului, înainte de alegerile pentru parlamentul European, în care se va discuta intens viitorul Uniunii Europene. Dar a făcut-o citând o splendidă poezie a lui Nichita Stănescu.

După cum spunea Nichita Stănescu, „se apropie viitorul, se aude, se vede.” Depinde acum de numai de voi, dacă, pentru Europa, politicile României vor fi un bun exemplu, sau un averisment sever”, a spus Tusk, adăugând că,  la reuniunea de la Sibiu va fi în joc concepția comună în ceea ce privește viitorul Europei.

Nu doar Nichita a fost sursă de inspirație pentru memorabilul său discurs.

Amintiți-vă că întotdeauna vor exista provocări și, uneori, “lumina nu vine din lumină, ci din întuneric”, așa cum o spunea Mircea Eliade. Și când “toate obstacolele par a fi pereți, idea este să le tratăm ca oglinzi sau ferestre”, în cuvintele lui Andrei Pleșu.

El a lansat și un avertisment, elegant, politicienilor care pot fi tentați să nesocotească valorile și principiile europene, precum și o încurajare pentru cei care le apără.

”Celor din Uniunea Europeană care vor să caute scurtături și să încalce regulile le spun că se înșeală. Celor care luptă pentru drepturi le spun: continuați lupta.

Finalul discursul a fost cordial și emoționant.

Dragi prieteni, Dacia 1300 a fost prima mașină a socrului meu. Mai mult ca mașinile românești mă fascinează intelectualii, la fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep încântă publicul. Dar cel mai mult m-a încântat finala din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Fac apel la toți românii să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași atitudine cu care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri. Și atunci părea imposibil, dar a reușit. Și sunt sigur că și voi veți reuși”, a mai spus Donald Tusk.


[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele