UDMR cere explicații SPP după ce de pe veștmântul Papei ar fi fost îndepărtate cuvinte în maghiară

264
DUBLIN, IRELAND - AUGUST 26: Pope Francis arrives as people gather for the Closing Mass in Phoenix Park on August 26, 2018 in Dublin, Ireland. A congregation of approximately 500,000 people have gathered in Phoenix Park for the Closing Mass of the visit of Pope Francis to Ireland, centred on the Papal Cross in Phoenix Park, which was the site of the historic 1979 Papal Mass. Pope Francis is the 266th Catholic Pope and current sovereign of the Vatican. His visit, the first by a Pope since John Paul II's in 1979, is expected to attract hundreds of thousands of Catholics to a series of events in Dublin and Knock. During his visit he will have private meetings with victims of sexual abuse by Catholic clergy. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Foto: Getty Images
2 minute de lectură

UDMR cere SPP explicații după apariția unor informații potrivit cărora reprezentanți ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veștmânt, la oficierea slujbei de Liturghie, relatează Mediafax.

Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat că acțiunea SPP este ilegală, acest serviciu neavând nicio atribuție legată de limba minorităților naționale.

„Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaților, printr-o adresă trimisă d-lui Pahonțu, explicații în legătură cu unele informații apărute potrivit cărora reprezentanți ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veștmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiară <Să mergem împreună> și a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP este ilegal să obligi ca instituție a statului pe cineva, Biserica Catolică, să facă așa ceva. SPP nu are nicio atribuție legată de limba minorităților naționale“, a spus Korodi.

Bodo Marta, membru în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc în Șumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că pe spatele cazulei (veștmântul alb al Papei Francisc), era cusut chipul Fecioarei Maria și logo-ul vizitei papale în România în limba maghiară „Jarjunk Egyutt!“ („Să mergem împreună“), „Ferenc papa Romaniaban“ („Papa Francisc în România“ și perioada în care avea loc vizita, „2019. Majus 31 –Iunius 2“ („31 mai – 2 iunie“), care era un logo oficial.

„Cazula era la un părinte franciscan care o avea în custodie, proiectul veștmântului fiind aprobat anterior de Comisia Liturgică de la Vatican. Cei de la SPP au cerut îndepărtarea tuturor cuvintelor în limba maghiară, astfel că, înainte cu câteva zile de sosirea Papei Francisc, cazula a fost dusă la un atelier de croitorie din Miercurea Ciuc pentru a se opera modificarea“, a spus Bodo.

Artista Cristina Trifu din Satu Mare, cea care a primit comanda realizării veștmântului pentru Papa Francis, a declarat și ea că situația a fost una „foarte neplăcută“.

„Eu eram la Satu Mare, cazula era la Miercurea Ciuc, a fost modificată și s-a găsit o soluție pentru a nu mai fi acele cuvinte în limba maghiară pe spate. Nu mi s-a părut normal ce s-a întâmplat“, a spus aceasta.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele