UE: Companiile auto germane s-au înțeles să întârzie tehnologiile ecologice

30
2 minute de lectură

Companiile auto din Germania au fost acuzate de Uniunea Europeană că ar fi conspirat pentru a întârzia tehnologiile menite să reducă poluarea provocată de vehicule.

Comisia Europeană a anunțat astăzi că Volkswagen, BMW și Daimler au încălcat regulile antitrust acționând împreună, în intervalul 2006 – 2014, pentru a întârzia implementarea a două sisteme de filtrare a emisiilor, informează CNN.

Companiile pot colabora în vederea îmbunătățirii produselor, dar nu pot să se pună de acord să nu intre în competiție pe calitate, a explicat, prin intermediul unui comunicat, oficialul Uniunii Europene pentru competiție, Margrethe Vestager.

„Suntem îngrijorați de ce s-a întâmplat în acest caz. Din acest motiv, consumatorilor europeni li s-a negat posibilitatea de a achiziționa autoturisme dotate cu cea mai bună tehnologie disponibilă“, a spus ea.

Autoritățile din domeniu acuză companiile germane că ar fi conspirat în cadrul întâlnirii tehnice anuale cunoscută drept „cercul celor cinci“, la care participă BMW, Daimler, Volkswagen și brandurile sale Audi și Porsche.

Potrivit Comisiei, două tehnologii au fost afectate de înțelegerea dintre companiile germane. Una dintre ele ar fi redus emisiile în cazul autoturismelor diesel, în timp ce cealaltă ar fi filtrat emisiile vehiculelor cu benzină.

„Limitarea competiției sau a inovației în cazul celor două sisteme i-a împiedicat pe consumatori să achiziționeze autoturisme mai puțin poluante“, se arată în comunicat.

Comisia a anunțat că fabricanții auto vor avea posibilitatea de a răspunde concluziilor preliminare. Companiile riscă amenzi de până la 10% din profiturile anuale.

Reputația celei mai cunoscute companii auto din Germania este încă afectată de un scandal declanșat în 2015, când Volkswagen a recunoscut că a măsluit milioane de motoare diesel pentru a trișa în cadrul testelor de emisii. Scandalul a dus la prăbușirea încrederii în companie iar Volkswagen a fost nevoit să cheltuiască zeci de miliarde de dolari sub formă de penalizări, rechemări în service și înțelegeri cu părțile afectate.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele