Ultimul obstacol pentru Brexit? Un veto moldovenesc 

Un afront provocat de întârzierea vizelor ar putea avea mari consecințe.

Roberto Azevedo, general secretary of the World Trade Organisation, attends a press conference in the German federal Chancellery on April 5, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Adam Berry/Getty Images)


Ediția tipărită | Marea Britanie 

25 octombrie 2018 

DINTRE TOATE OBSTACOLELE posibile din calea unei ieșiri line a Marii Britanii din Uniunea Europeană, puține păreau mai improbabile decât Moldova. Pe 17 octombrie însă, mica republică a scos un răget. În iunie, Marea Britanie a cerut să adere la Acordul de Achiziții Guvernamentale (GPA), din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Cererea sa a fost blocată în mod neașteptat. O țară de 3 milioane de locuitori, ale cărei exporturi principale sunt cablurile izolate și semințele de floarea-soarelui, s-a pus între Marea Britanie și piața globală a proiectelor publice, în valoare de 1,7 trilioane de dolari pe an. 

GPA stabilește condiții deschise, corecte și transparente pentru firmele care concurează pe piețele achizițiilor guvernamentale. Acordul are 19 părți, dintre care unele sunt organizații cu mai mulți membri, ca UE. Marea Britanie face parte din el doar prin apartenența la UE. Pentru ca firmele britanice să rămână pe picior de egalitate în licitațiile din străinătate după Brexit, Marea Britanie trebuie readmisă. Dacă nu, firme precum Serco Group, furnizorul global de servicii guvernamentale a cărui subsidiară americană a câștigat un contract de 1,3 miliarde dolari pentru administrarea aspectelor programului Obamacare în 2013, ar putea pierde contracte lucrative. Mai mult decât atât, lacunele din acord ar putea să perturbe lanțurile de aprovizionare ale companiilor din sectoare industriale precum farmaceuticele. 

Mânia Moldovei pare să fi fost provocată de un afront personal. Anul trecut, Corina Cojocaru, consiliera economică a Moldovei la OMC și soția ministrului de Externe al Moldovei, a suferit umilința întârzierii timp de câteva luni a acordării vizei britanice pentru ea și colegii ei, după ce planificaseră să facă o vizită în Marea Britanie. Când a blocat cererea Marii Britanii de aderare la GPA, Moldova a invocat îngrijorări că firmele sale ar putea să se confrunte cu întârzieri similare ca reprezentanții acestei țări. A cerut proceduri simplificate pentru acordarea vizelor pentru cetățenii și firmele sale. 

Moldova nu este singura țară care a pus sub semnul întrebării cererea de aderare a Marii Britanii. Și America și Noua Zeelandă s-au abținut, în timp ce mulți alții au exprimat îngrijorări. Dar reproșurile acestor țări sunt de ordin administrativ, privind lipsa informațiilor referitoare la relațiile comerciale post-Brexit. Moldova este singura țara care a ridicat o plângere substanțială. 

Această nemulțumire va fi probabil rezolvată cu timpul. În momentul în care reproșurile administrative ale celorlalte țări vor fi rezolvate, Moldova nu se va ridica probabil singură împotriva Marii Britanii. Marea Britanie trebuie însă să își reamintească de poziția sa slabă de negociere. Deși se laudă cu propria sa piața de achiziții, în valoare de circa 68 de miliarde de lire sterline pe an, ea vrea să aibă acces pe o piață globală de 20 de ori mai mare. Alte țări pot folosi această situație pentru a obține concesii, cum ar fi termeni preferențiali în negocierile post- Brexit. Poziția Moldovei arată că cererile pot veni din locuri neașteptate și din motive obscure. Mihai Popsoi, un politician moldovean din opoziție, sugerează că guvernul țării sale dorește concesii simbolice, pentru a-și consolida popularitatea în interior. 

În plus, ideea că Marea Britanie poate cel puțin să revină la regulile OMC a fost considerată ca ceva de la sine înțeles de multă vreme. Dat fiind că ieșirea din UE fără un acord devine o posibilitate din ce în ce mai mare, devine mai urgentă consolidarea acordurilor cu OMC. Dar cum OMC este înfundată adânc în propriile sale probleme, de la războaiele comerciale la blocarea numirilor judecătorilor, directorul său general, Roberto Azevedo, a semnalat că Marea Britanie va avea de parcurs un „drum accidentat”. 

Pe 27 noiembrie, comitetul pentru achizițiile guvernamentale al OMC va lua în discuție un acord provizoriu în privința cererii de aderare a Marii Britanii. Până atunci, Marea Britanie trebuie să obțină sprijinul unanim pentru cererea sa. Ar face mai bine să se asigure că este pe placul tuturor. 

Acest articol a apărut în secțiunea Marea Britanie a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „Machiavellian Moldova” 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele