Un ajutor financiar de 20 de lei per familie… de albine

647
5 minute de lectură

Vremea rea din această primăvară le-a provocat pagube însemnate apicultorilor. Multe familii de albine au murit și mierea s-a scumpit. Pentru a compensa o parte din pierderile cauzate de condițiile hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie-mai 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să le acorde apicultorilor un ajutor de minimis de 37 de milioane de lei.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, reglementată de prezenta hotărâre, sunt de 37 de milioane de lei, reprezentând circa 7,789 milioane de euro, şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019, potrivit unui proiect al instituției. „Urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torențiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie-mai 2019, familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și din cauza cantității mici de polen și nectar”, se specifică în document.

Fenomenele hidrometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul țării în perioada martie-mai 2019 au fost comunicate de reprezentanții formelor asociative și de Instituțiile Prefectului, fiind monitorizate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către specialiștii Direcției Politici în Zootehnie. De asemenea, potrivit hărților de monitorizare a climei din perioada martie-mai 2019, elaborate de Administrația Națională de Meteorologie, s-a constatat că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi și precipitații care s-au înregistrat în această perioadă”, se arată în proiectul ministerului. Pentru a putea preîntâmpina pierderile de familii de albine care au apărut din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, apicultorii au fost nevoiți să cheltuie sume suplimentare pentru menținerea acestora și pentru a asigura rezervele de hrană, conform tehnologiei apicole. Reprezentații MADR consideră că impactul acestor pierderi poate fi redus și activitatea poate continua prin aprobarea acestui proiect care reglementează acordarea de sprijin financiar în cadrul unei scheme de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2019 asupra sectorului apicol.

Suma nu poate depăși 20.000 de euro

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis, gândită de MADR, sunt atât apicultorii persoane fizice, apicultorii persoane fizice autorizate, cât și întreprinderile individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, precum și apicultorii persoane juridice, dar şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii. „Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producției primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2019 asupra sectorului apicol”, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producție, și este în valoare de 20 de lei/familie de albine. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar respectiv și în cele două exerciții financiare precedente”, se precizează în document. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor unice într-o singură tranșă. Pentru a fi eligibile la acordarea ajutorului de minimis, întreprinderile trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate: să aibă familiile de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data de 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017, și să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București. Ajutoarele de minimis nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate anterior prin scheme de ajutor de minimis, în cazul în care acest cumul de ajutoare depășește suma maximă de 20.000 de euro pe beneficiar şi pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

Bani pentru 1,8 milioane de familii de albine

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, reglementată de prezenta hotărâre, sunt de 37 de milioane de lei, reprezentând circa 7.789,5 mii euro, și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2019 la capitolul „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, capitolul „Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul privind „Transferuri curente”. Fundamentarea resurselor financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis s-a făcut avându-se în vedere numărul de familii de albine înscrise în anul 2018 transmis de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” și valoarea sprijinului de 20 lei/familie de albine. În urma calculelor, s-a stabilit că de ajutorul de minimis ar urma să beneficieze 1.848.790 de familii de albine, pentru fiecare suma alocată fiind 20 de lei. O nouă plată directă de tip subvenție este posibil să fie introdusă între schemele pe care producătorii de miere le încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Apicultorii au cerut în mai multe rânduri o plată directă pentru sprijinirea activității apicole. Sumele vehiculate au fost de 50 de lei sau 10 euro pe familia de albine.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele