Un dosar “dinamic”: Turcia continuă exploatarea zăcămintelor din estul Mării Mediterane

33
2 minute de lectură

Două nave de foraj turcești continuă operațiunile de extracție a petrolului din estul Mării Mediterane, iar un alt vas li se va alătura în această lună, a declarat miercuri ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Cipru și Turcia își dispută de ani de zile dreptul de exploatare a zăcămintelor de petrol din estul Mediteranei, despre care Ankara susține că ciprioți de etnie turcă au dreptul la o parte din aceste resurse.

Turcia a respins acordurile economice pe care guvernul cipriot, recunoscut de comunitatea internațională, le-a încheiat cu alte state din zonă.

Turcia a trimis două nave de foraj, Fatih și Yavuz, precum și o navă de explorare, pentru a opera în apele teritoriale cipriote, determinând Grecia să acuze Turcia că subminează securitatea în regiune.

Alături de Yavuz, o a doua navă de explorare va începe să lucreze în zonă începând cu finalul lunii august, a declarat Domez. O fregată turcească și o navă de patrulare însoțesc Yavuz.

”Fatih continuă forarea în puțul Finike-1 în zonele autorizate pentru Turcia. Yavuz își continuă operațiuinile în puțul Karpaz-1”, a menționat acesta.

”Nava Oruc Reis de explorare seismică se va alătura acestei lucrări începând cu finalul lunii august”, a adăugat Domnez.

Uniunea Europeană, Statele Unite și Grecia au criticat decizia Turciei de a exploata petrol în apele teritoriale ale Ciprului și consideră că acțiunea este ilegală.

Luna trecută, Liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităților de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia și Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele