Un german la șefia BCE sau un simplu joc politic?

Va fi viitorul șef al Băncii Centrale Europene un german? Presa europeană speculează mult pe această temă. Iar persoana avută în vizor este Jens Weidmann, șeful Bundesbankului german. Angela Merkel ar vrea să-l vadă în locul italianului Mario Draghi, al cărui mandat expiră în octombrie 2019. Însă nimic nu este clarificat, iar jocul politic este cu mult mai amplu.

45
4 minute de lectură

Un german responsabil pentru moneda unică în locul unui italian? Asta n-ar trebui să surprindă foarte mult, doar că nu toată lumea este încântată de intențiile cancelarei.

Adversarii numirii lui Weidmann nu uită că acesta a fost un critic acerb al măsurilor luate de Mario Draghi pentru salvarea monedei euro în momentul de maxim al crizei. Atunci, Draghi a anunțat public că va face „tot ce este nevoie” pentru salvarea monedei unice. Declarația a marcat un punct de cotitură în criza euro, dar șeful Bundesbank s-a numărat printre critici..

Un critic al lui Draghi

La fel, Weidmann a criticat atât cumpărarea obligațiunilor suverane ale țărilor în dificultate, cât și programul ulterior al BCE de relaxare cantitativă.

Jens Weidmann, Bundesbankpräsident ,Bundesbank Frankfurt a.M.

Apoi, tocmai faptul că Weidmann este german ar putea fi o problemă, deoarece Berlinul ar putea câștiga o influență prea mare în Uniunea Europeană.

Desigur, BCE este o instituție independentă, dar în situații de criză, politica monetară poate schimba jocul – așa cum a procedat și Draghi – inspirat – în momentul culminant al crizei euro.

Cât privește propria viziune, Jens Weidmann a semnalat săptămâna trecută că ar putea susține crearea unui buget comun pentru zona euro. Un asemenea instrument ar putea contribui la îmbunătățirea competitivității regiunii și la ajutorarea țărilor afectate de criză, dar numai ca parte a unei reforme fundamentale a fondurilor Uniunii Europene, a precizat bancherul german.

Venite din partea unui cunoscut critic al împărțirii riscurilor în cadrul blocului monetar, declarațiile au o rezonanță politică semnificativă, tocmai în contextul unei posibile candidaturi. Poate fi un semnal indirect către președintele francez Emmanuel Macron, susținător entuziast al unui puternic buget al zonei euro, ceea ce ar putea îmbunătăți convergența economiilor din zona euro și ar putea fi de ajutor în eventuale situații de criză.

Totuși, bancherul german a avertizat că un astfel de buget „ar putea fi contraproductiv dacă ar ridica povara fiscală ce apasă pe umerii cetățenilor europeni” și „nu ar trebui să creeze noi oportunități de împrumut public”, având în vedere nivelurile deja ridicate ale datoriei existente în regiune.

Weidmann și-a exprimat, de asemenea, preocupările legate de un sistem comun de asigurare a depozitelor pentru băncile din zona euro, considerând că un astfel de mecanism ar putea contribui la un sistem financiar mai stabil.

Politica e schimbătoare

Însă tocmai vehicularea prea intensă a numelui său ar putea dăuna, în cele din urmă, unei eventuale candidaturi a lui Weidmann. Iar contracandidații sunt mulți – de la finlandezii Erkki Liikanen (fostul șef al băncii centrale finlandeze) și Oli Rehn (fost comisar european și actualul șef al băncii centrale) la franțuzoaica Christine Lagarde, actuala președintă a FMI, estonianul Ardo Hansson (guvernatorul băncii centrale), irlandezul Philip Lane, membru al consiliului guvernator al BCE, și lista este încă deschisă.

Mai mult, Angela Merkel ar putea privi cu mult mai departe decât banca centrală – direct către președinția Comisiei Europene. Favoritul cancelarei pentru postul de președinte al Comisiei de la Bruxelles este Manfred Weber, liderul popularilor din Parlamentul European. Acest conservator bavarez a fost ales de Angela Merkel drept capul de listă al PPE la alegerile europarlamentare de anul viitor și candidat principal pentru viitoarea șefie a Comisiei Europene.

Weber este cunoscut pentru toleranța sa față de șefii de guvern iliberali din centrul Europei și pentru faptul că el a făcut din migrație o temă politică primordială.

Astfel, conservatorul bavarez are avantajul de a atrage voturile importantelor formațiuni conservatoare din Europa Centrală, de la Viena, Budapesta, Varșovia sau Praga.

În culisele politicii europene se vorbește chiar despre o eventuală înghețare a procedurilor deschise împotriva Poloniei, precum și a sancțiunilor împotriva Ungariei. Ba chiar, UE ar putea să renunțe și la mecanismele de monitorizare a Bulgariei, cu guvern conservator, dar, la pachet și a României.

Iar dacă în privința Băncii Centrale Europene, continuarea politicii lui Draghi pare obligatorie, pe terenul de la Bruxelles există infinite posibilități pentru Realpolitik – o invenție germană, desigur.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele