Reușită memorabilă: Combustibil pentru sateliți, mai eficient, dar și mai puțin toxic decât cafeina

74
2 minute de lectură

Un nou tip de satelit de mici dimensiuni ce utilizează un combustibil nepoluant, mai sigur și mai eficient, va fi lansat pe orbită în a doua jumătate a lunii iunie, la bordul unei rachete Falcon Heavy a companiei SpaceX, relatează wired.com.

Satelitul este alimentat cu AFM-315, dezvoltat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite cu peste 20 de ani în urmă ca o alternativă la hidrazină, substanță foarte toxică și instabilă în stare pură. Dacă misiunea va avea succes, AFM-315 ar putea face sateliții mult mai eficienți și ar reduce timpul necesar lansării de la câteva săptămâni, la câteva zile. De asemenea, ar reduce semnificativ normele de siguranță implementate pentru stocarea și manipularea combustibilului, reducând riscurile la adresa omului și a mediului.

Hidrazina este un combustibil volatil extrem de periculos. Pentru alimentarea sateliților, este necesară o întreagă infrastructură de siguranță, inclusiv costume de protecție presurizate. Pe de altă parte, AFM-315 este mai puțin toxic decât cafeina, astfel că tot ce este necesar pentru manipularea combustibilului este un halat de laborator. „Pur și simplu, am stat în cameră cu acest combustibil în timp ce am alimentat satelitul“, a spus Chris McLean, inginer la Ball Aerospace și șeful proiectului „Green Propellant Infusion Mission“ al NASA.

Spre deosebire de hidrazină, ce are o consistență asemănătoare cu apa, AFM-315 este vâscos și va crește autonomia sateliților cu 50%.

Un alt avantaj al AFM-315 este acela că nu îngheață, ceea ce elimină necesitatea instalării unui sistem de încălzire, fapt ce va permite utilizarea energiei salvate astfel la alimentarea altor aparate sau sisteme.

Privind spre viitor, McLean estimează că AFM-315 ar putea fi foarte util în misiuni de explorare a regiunilor reci din Sistemul Solar, cum ar fi polii lui Marte.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele