Un senator american le cere Apple și Google să elimine o aplicație saudită de control al femeilor

28
1 minut de lectură

Un senator american a făcut apel la Apple și Google să elimine de pe platformele lor aplicația Absher, a Guvernului saudit, care le permite bărbaților să controleze femeile ale căror „gardieni“ legali sunt, informează CNN.

Într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai Apple, Tim Cook, și Google, Sundar Pichai, senatorul democrat Ron Wyden, din Oregon, le-a cerut celor două companii să nu permită ca infrastructurile lor tehnologice să fie utilizate pentru „practici oribile de supraveghere și control al femeilor“.

Aplicația Absher – disponibilă inițial pentru dispozitivele iOS începând cu 2015 și Android, din 2016 – este un portal pus la dispoziție de Guvernul saudit pentru servicii legate de pelerinajul la Mecca, vize, cărți de identitate, permise de conducere, asigurări de sănătate etc., potrivit Ministerul saudit de Interne.

Printre funcțiile disponibile se numără și un serviciu care le permite „gardienilor“ de sex masculin să aprobe și să urmărească deplasările femeilor pe care le au sub „protecție“. Pentru a călători în străinătate, femeile din Arabia Saudite au nevoie de permisiunea legală a „gardianului“ lor masculin, în general tată sau soț.

Criticii consideră că aplicația este extensia tehnologică a unui regim represiv care încalcă drepturile și afectează viața de zi cu zi a femeilor din Arabia Saudită. Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a spus că nu este la curent cu Absher, dar va face investigații.

Aplicația a fost descărcată de peste un milion de utilizatori.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele