Undă verde de la Departamentul de Stat pentru vânzarea de avioane F-16 către Taiwan

26
2 minute de lectură

Departamentul de Stat de la Washington a aprobat eventuala vânzare către Taiwan a 66 de avioane multirol de tip F-16V, a anunțat, marți, Agenția pentru Cooperare în Apărare și Securitate, la scurt timp după ce China a avertizat că vor exista repercusiuni dacă tranzacția va fi finalizată.

Potrivit comunicatului dat publicității de agenție, tranzacția, în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari, include livrarea de 66 de aeronave, 75 de motoare General Electric și alte echipamente și sisteme, relatează publicația The Straits Times.

Tranzacția servește intereselor naționale, economice și de securitate, ale Statelor Unite și ar ajuta Taiwanul să-și mențină o poziție defensivă credibilă.

Tranzacția este una controversată, în contextul în care Beijingul se opune vânzărilor de armament către Taiwan.

Statele Unite vor “suporta toate consecințele” dacă vor vinde Taiwanului avioane multirol F-16V, a avertizat recent Ministerul de Externe de la Beijing, care a precizat că tranzacția ar fi “foarte dăunătoare” și ar încălca principiul “o singură Chină”

Relaţiile dintre SUA şi China sunt deja tensionate din cauza conflictului comercial şi a crizei din Hong Kong.

Beijingul consideră Taiwanul provincie chineză şi a intensificat prezenţa militară în jurul insulei de când a fost instalat la putere la Taipei, în mai 2016, preşedintele cu tendinţe separatiste Tsai Ing-Wen. Noul lider taiwanez refuză să accepte politica oficială numită ”O singură China”.

În pofida lipsei relaţiilor oficiale, Administraţia de la Washington oferă protecţie politică Taiwanului şi este principalul furnizor de echipamente militare al acestei țări.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele