Există și câteva efecte benefice ale crizei coronavirusului? Ar fi prea mult să spunem asta. Totuși, anumite categorii cu o prezență mai degrabă nefastă în spațiul public se văd acum într-o situație de marginalizare de neimaginat cu săptămâni în urmă. Sau, cel puțin, așa ar trebui.
Antivacciniștii. Lovită de criza coronavirusului, lumea întreagă pare că a înghețat. Oamenii sunt sfătuiți insistent de autorități să rămână în case, cine poate lucrează de acasă, dar multe întreprinderi își reduc activitatea sau o reduc foarte mult. Piețele financiare raportează minimuri istorice. Și toată lumea se întreabă cât va mai dura? Momentul în care va fi anunțată existența unui vaccin și/sau a unui medicament cu eficiență dovedită va conferi din nou încredere piețelor. Chiar dacă în ultimele săptămâni, sub imperiul incertitudinii generate de criză, activitatea online a antivacciniștilor pare să se fi intensificat, ridicolul lor devine mai vizibil decât oricând.
Veleitarii. Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecilicare înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat reduși la tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. (…) Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” spunea scriitorul și filosoful italian Umberto Eco (1932-2016). Dacă lucrurile stau într-o mare măsură așa, atunci niciodată, în ultimii ani, specialiștii nu au fost mai valorizați decât acum. De la ei sunt așteptate soluțiile. Brexitul, valul populist din Europa, dar și alegerea lui Donald Trump au avut la rândul lor o componentă importantă de revoltă a masei față de experți, care la unison avertizau că aceste căi sunt pline de pericole. Acum, este momentul ca experții să-și ia revanșa.
Climatoscepticii. Nu era nevoie ca ministrul mediului din România, Costel Alexe, să vină să ne-o spună: calitatea aerului în probabil cea mai poluată capitală a Uniunii Europene s-a îmbunătățit considerabil de când cu limitarea deplasărilor, ajungând la nivelul unui orășel din apropiere de munți. Și încă, în România nu s-au luat măsuri de limitare a deplasărilor atât de stricte precum în Spania, Italia sau Franța. Pur și simplu, în București circulația auto este acum la nivelul unei zile liniștite de duminică. Imaginile din satelit arată o îmbunătățire considerabilă a calității aerului deasupra Chinei și mai ales a provinciei Hubei, epicentrul epidemiei, de când „atelierul lumii” s-a văzut nevoit să ia o pauză. Toate acestea arată influența activității umane asupra poluării și schimbărilor climatice. Nu înseamnă însă că lumea ar trebui să rămână în izolare. Înseamnă că trebuie schimbat ceva în modul în care lucrăm, consumăm, ne deplasăm.
Dezinformatorii. „Urmăriți doar comunicările oficiale!” Este refrenul care se face tot mai des auzit și nu doar din partea autorității. Numeroși lideri de opinie, formali sau informali îl repetă, la rândul lor. Aceasta nu înseamnă că dezinformările vor înceta să mai polueze spațiul public, mai ales cele anume fabricate pentru a diviza societățile și a submina încrederea în autorități. Kremlinul va continua să se folosească de criză pentru a trimite mesaje având ca scop inducerea în eroare și acoperirea realității cu o ceață mediatică. Orice minciună de acest tip este bună, chiar dacă narativele se bat cap în cap. Pe de o parte, sursele de dezinformare ne spun că virusul este unul slab și că situația este mult amplificată, fie pentru a crește profiturile industriei pharma, fie pentru a oferi liderilor politici ocazia de a limita drepturile civile. Pe de altă parte, avem de-a face cu un virus ucigaș venit din laboratoarele SUA anume pentru a ataca China, concurentul global al americanilor. Așadar, e o bagatelă sau Apocalipsa este deja aici? Pentru dezinformatori nu are importanță, câtă vreme pot induce confuzie. China, la rândul ei, aruncă vina pe Statele Unite, în încercarea de a-și repara prestigiul șifonat, după ce a ținut secretă săptămâni întregi prezența virusului, favorizând răspândirea acestuia. Desigur, apelurile autorităților din statele democratice de a se ține cont doar de sursele oficiale nu vor prinde la toată lumea. Dar vor marca mai clar linia dintre informare și dezinformare. Iar dezinformatorii vor putea fi detectați cu mai mare ușurință. ■