Parlamentul European a aprobat astăzi o lege controversată a dreptului de autor despre care criticii susțin că ar putea schimba radical internetul. Noua lege vizează între altele companiile care postează materiale fără permisiunea deținătorului dreptului de autor.
Directivă privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală introduce o serie de noi reguli ce ar avea drept scop să forţeze platformele online – tot mai populare – să împartă veniturile cu creatorii de conţinut şi să ofere posibilitatea tragerii la răspundere a platformelor care încalcă drepturile de autor prin distribuirea de conţinut nelicenţiat.
Numeroşi artişti, instituţii de presă, case de discuri şi studiouri de filme s-au declarat în favoarea propunerilor, motivând că astfel vor putea beneficia în mod corect de venituri de pe urma operelor create de ei.
Pe de o parte, companii sau activişti pentru drepturi civile au avertizat că modificările propuse ar îngrădi creativitatea şi diseminarea conţinutului în mediul online şi astfel ar afecta libertatea de exprimare.
Directiva a fost aprobată de Parlamentul European cu 348 de voturi pentru și 278 împotriva.
UPDATE:
Proiectul de lege presupune următoarele:
- Platformele rețelelor de socializare vor fi obligate să se asigure de faptul că postările utilizatorilor lor nu încalcă regulile privind drepturile de autor (Articolul 13, devenit 17 în cea mai recentă formă a proiectului).
- Companiile vor avea nevoie de acorduri de licențiere cu deținătorii de drepturi, cum ar fi muzicieni, interpreți și autori pentru a le putea prelua și distribui operele.
- Google News va trebui să plătească editorilor de presă pentru fragmentele de informații afișate la rezultatele căutărilor (Articolul 11).
- Companiile non-profit și enciclopediile online, cum ar fi Wikipedia, vor putea să utilizeze în continuare date în scopuri de cercetare și educare.
- Companiile cu o cifră de afaceri de sub 10 milioane de euro sunt scutite de la prevederile directivei.