Uniunea Europeană interzice obiectele de unică folosință din plastic

193
2 minute de lectură

Parlamentul European a aprobat interzicerea obiectelor de plastic de unică folosință, cum ar fi paiele, tacâmurile sau bețișoarele pentru curățarea urechilor, decizie ce face parte dintr-un efort mai larg de a reduce poluarea mărilor și oceanelor.

Proiectul a fost aprobat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri, informează The Guardian.

Legea va intra în vigoare din 2021, în toate statele membre ale Uniunii Europene. Statele membre vor trebui să introducă măsuri pentru reducerea ambalajelor alimentare din plastic și a capacelor de plastic pentru băuturile calde. Până în 2025, sticlele din plastic vor trebui fabricate în proporție de 25% din material reciclat, iar până-n 2029 proporția va trebui să ajungă la 90%.

De asemenea, Uniunea Europeană intenționează să se adreseze problemei legate de șervețelele umede care deseori înfundă canalizările. Șervețelele umede, tampoanele absorbante, filtrele de țigară și paharele vor fi etichetate corespunzător, în cazul în care conțin plastic. Ambalajele vor fi inscripționate cu mesaje ce vor avertiza asupra pagubelor produse în cazul în care nu sunt reciclate corespunzător.

„Astăzi am făcut un pas major în reducerea mizeriei și a deșeurilor de plastic din oceane și mări. Putem face acest lucru. Europa stabilește noi standarde ambițioase, punând bazele unui plan pentru întreaga lume“, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, care a susținut inițiativa.

Europenii generează anual 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic, însă mai puțin de 30% dintre acestea sunt colectate pentru reciclare. Peste 80% din deșeurile maritime sunt mase plastice.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele