Uniunea Europeană renunță la disciplina bugetară. Guvernul poate cheltui cât este nevoie

54
2 minute de lectură
Foto: Facebook

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că suspendă regulile privind disciplina bugetară în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că guvernele pot cheltui cât este necesar pentru a lupta împotriva consecințelor economice produse de pandemia cu noul coronavirus.

Șefa Executivului comunitar a transmis decizia luată pe Twitter, într-un mesaj video.  
„Am promis că vom face totul pentru a sprijini companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Ieri am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile. Astăzi am declanşat o clauză pentru a relaxa regulile bugetare. Aceasta înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie”, Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre UE trebuie să valideze această suspendare cu prilejul unei videoconferinţe care va fi organizată săptămâna următoare.

Asta permite o derogare temporară de la Pactul de stabilitate şi creştere, care stabileşte regulile bugetare pentru statele care au adoptat moneda unică. Printre obligaţiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără şi prevederea care cere ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie AFP, citată de Agerpres.

Decizia vine după ce mai multe state membre și-au arătat nemulțumirea față de lipsa de reacție a oficialilor din Bruxelles.

Bruxelles-ul a promis încă de săptămâna trecută o “flexibilitate maximă” în aplicarea prevederilor Pactului de stabilitate, în ideea de a da o gură de oxigen Italiei, ţară cu o situaţie financiară slăbită, însă aceasta a fost considerată insuficientă în faţa consecinţelor economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană alocă României peste 1 miliard de euro, fonduri pentru gestionarea crizei pandemiei de coronavirus.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele