USR dorește reluarea procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

40
3 minute de lectură
Foto: Uniunea Salvați România – USR/Facebook

Miercuri, senatorii USR Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu au anunțat că transmit o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prin care solicită reluarea de urgență a procedurilor de includere a Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO, transmite Mediafax.

„Stimate d-le prim-ministru, Ludovic Orban, stimate d-le ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, să vă onorați promisiunea luată față de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului d-voastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a scris senatorul USR Mihai Goțiu într-o postare pe Facebook.

Goțiu a precizat că la finalul acestei luni expiră termenul până la care Guvernul poate notifica UNESCO referitor la reluarea procedurilor.

„Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute de urgență, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roșiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară”, a adăugat senatorul.

Goțiu a subliniat că numeroși protestatari au ieșit în stradă, în trecut, în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Valoarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru istoria și cultura umanității a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiștilor români din țară și străinătate, culminând cu raportul ICOMOS – cel mai prestigios organism internațional care cuprinde experții din domeniul patrimoniului la nivel mondial și, în același timp, organismul de specialitate raportor pentru UNESCO. Pe lângă acțiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susținute de Ministerul Culturii și Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naționale, puteți semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei țări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetățenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că și-l doresc , fiind una dintre revendicările Toamnei Românești 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni și jumătate”, a motivat Mihai Goțiu.

Goțiu a mai spus că trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta și o dovadă că Guvernul își respectă cuvântul și angajamentul făcut public, la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului.

Goțiu i-a atras atenția premierului și în luna noiembrie, că în acordul semnat de PNL cu USR, pentru susținerea Guvernului, cei de la PNL și-au asumat să reia procedurile pentru înscrierea Roșiei Montane în UNESCO.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele