USR-PLUS a consolidat alianța: Tindem spre o fuziune, dar asta poate să dureze

33
4 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Urmăriți-ne și pe Facebook

Liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au declarat, vineri, că au decis să întărească alianța, prin activarea unor structuri comune, Comitetul Executiv, Comisia de integritate, Comisia de politici publice și Comisia Națională de coordonare, însă fuziunea propriu-zisă va dura.

„Am decis că începând de săptămâna viitoare vom activa și celelalte structuri ale alianței care încă nu sunt funcționale, noi în protocolul alianței am prevăzut patru structuri de coordonare comună, anume această Comisie Națională de Coordonare, care reunește cele două Birouri Naționale ale celor două partide, care s-a întâlnit astăzi, în a doua sa întâlnire“, a spus liderul PLUS, Dacian Cioloș, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Dacian Cioloș a explicat că în întâlnirea de astăzi nu s-a stabilit fuziunea propriu-zisă a celor două partide, deoarece din punct de vedere juridic, ar mai putea dura, însă spre asta se tinde și eventual, se va ajunge la o fuziune.

„De facto, mergem spre o alianță, dar de iure, asta poate să dureze, țineți minte cât a duratînregistrarea PLUS. În unele cazuri, acest proces juridic durează foarte mult, noi avem două rânduri de alegeri pentru care trebuie să fim pregătiți. Important e că dincolo de forma aceasta juridică, la care probabil, vom ajunge, la un moment dat, important e să funcționăm de facto ca o alianță, și asta am decis astăzi“, a argumentat Cioloș.

El a mai zis că există deja o comisie de politici publice care a ajutat la structurarea programului politic al lui Dan Barna pentru alegerile prezidențiale, iar de acum înainte, comisia va lucra pentru pregătirea programului de guvernare, echipa care va fi pregătită se va numi „Guvern din umbră“.

„Avem deja o Comisie de politici publice care a fost constituită, formată din 10 membri, cinci de la fiecare partid, și care lucrează deja împreună, au lucrat împreună, deja, pentru a ajuta candidatul Dan Barna să-și contureze programul politic, iar în perioada următoare, această comisie de politici publice va lucra împreună pe pregătirea programului de guvernare și vom pregăti și o echipă, i-am spus Guvern din umbră, o echipă de oameni cu viziune și expertiză care vor urmări de îndeaproape activitatea Guvernului și vom veni cu propuneri, idei, vrem să arătăm că suntem în măsură să ne asumăm responsabilitatea aceasta guvernamentală, când va veni momentul“, a explicat Cioloș.

Alte structuri care vor fi activate sunt Comitetul Executiv al alianței și o Comisie de integritate.

„Mai avem o structură care urmează să fie activată în zilele imediat următoare, un Comitet Executiv al alianței format din șase oameni, un coordonator al acestui Comitet, un coordinator de campanie, un purtător de cuvânt, un responsabil financiar, un responsabil juridic și un responsabil cu politici publice, aceasta va fi structura de coordonare executivă a alianței. Și am mai decis să constituim împreună o Comisie de integritate, care să asigure analiza cazurilor de integritate, dacă ele apar, și atunci când apar, la nivelul alianței“, a adăugat liderul PLUS.

Cioloș a precizat că aceste structuri vor fi activate pentru a întări relația dintre cele două formațiuni, în vederea pregătirii pentru alegerile locale și eventual, cele anticipate.

„Aceste structuri vor fi activate pentru ca această apropiere a celor două partide care fac parte din alianță să aibă loc și de facto, etapă cu etapă, și să începem să lucrăm cât mai mult împreună, să începem să avem cât mai multe poziții comune și evident, prima prioriate este să pregătim candidații comuni pentru alegerile locale, dar în același timp, ne pregătim și pentru eventualele alegeri anticipate, noi sperăm să aibă loc după alegerile prezidențiale“, a motivat Cioloș.

Dan Barna a subliniat că „acestea sunt structuri existente în protocolul alianței“, fiind vorba despre operaționalizarea lor.

„Până acum, a funcționat Comitetul de coordonare normal, Comitetul de structure publice, care alucrat, celelalte două nu fuseseră încă operaționalizate. Este mesajul pe care-l transmitem colegilor USR și PLUS din țară, că apropierea trebuie să continue“, a completat președintele USR.

Birourile Naționale Reunite ale celor două partide s-au întrunit, vineri, la ora 13:00, într-o ședință ce a durat patru ore.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele