USR-PLUS cere Comisiei Europene un plan de acțiune împotriva coronavirusului

23
3 minute de lectură
Sursa: Twitter

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a cerut CE un plan de acțiune integrat împotriva coronaviruslui. Măsurile propuse vizează introducerea de proceduri unitare de dezinfecție în aeroporturi, dar și derularea unei campanii care să împiedice instalarea panicii în rândul populației.

Propunerile europarlamentarilor USR PLUS vizează și aplicarea unor proceduri comune de triere a pasagerilor in toate aeroporturile din UE.

„Oprirea potențialului de panică în rândul populației prin desfășurarea de către Comitetul UE pentru Securitate Sanitară (Health Security Committee) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a unor campanii de informare și conștientizare privind răspândirea, măsurile de prevenire și combatere a virusului. Agenția Europeană pentru Siguranță a Aviației ar trebui să desfășoare o campanie de informare și să promoveze aplicarea unor proceduri comune de triere a pasagerilor în toate aeroporturile din UE”, se arată într-un comunicat al delegației USR PLUS în PE.

Aceștia mai propun introducerea unor proceduri unitare la nivel european de dezinfecție în aeroporturi, în transportul public urban, interurban și internațional.

„Evaluarea de către Comitetul UE pentru Securitate Sanitară a posibilității angajării unei proceduri comune de achiziții publice în vederea cumpărării și distribuirii de echipamente, antivirale sau vaccinuri, atunci când acestea vor fi disponibile, activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE (ECPM) de comun acord cu Statele Membre pentru coordonarea eforturilor de achiziție, stocare și distribuire a medicamentelor, echipamentelor de protecție pentru personal, truselor de diagnostic etc. Mobilizarea în cadrul acestui mecanism a experților epidemiologi ECDC și desfășurarea lor în statele membre cele mai afectate”, sunt alte propuneri făcute de europarlamentari Comisiei Europene.

De asemenea, aceștia cer actualizarea permanentă a listei spitalelor pregătite sa primească și să trateze cazurile de pacienți cu Coronavirus și suplimentarea urgentă a finanțării de către Comisia Europeană a proiectelor în curs pentru realizarea unui vaccin împotriva coronavirusului, prin intermediul Agenției Europene a Medicamentului și a altor proiecte publice sau private. „În situația în care răspândirea coronavirusului nu se va ameliora, analizarea soluției reintroducerii de controale temporare la frontierele interne în zonele din statele membre grav afectate”, este o altă propunere a eurodeputaților USR PLUS.

„În fața răspândirii virusului Covid-19 răspunsul nu este panica, ci o organizare temeinică. Statele membre trebuie să beneficieze, în caz de nevoie, de medicamente, de echipamente de protecție pentru personal și de personal medical în regiunile cele mai afectate, sub egida Mecanismului european de protecție civilă”, a declarat Nicu Ștefanuță, raportor Renew Europe pe Mecanismul european de protecție civilă explică.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele