Vacanța aleșilor se scurtează. Președintele a cerut, Parlamentul a dat

123
2 minute de lectură

Parlamentul se întrunește în 29 ianuarie în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Luni dimineața, președintele a cerut această sesiune de urgență, iar la prânz, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis data și calendarul.

Parlamentarii pot depune amendamente la acest proiect până pe 27 ianuarie, la ora 16,30, urmând ca acestea să fie trimise Guvernului pe 28 ianuarie. Ședința are loc la ora 14,00, în 29 ianuarie.

În 28 ianuarie, va fi supus votului proiectul de eliminare a pensiilor speciale.

“La Camera Deputaților am hotărât ziua de 28 ianuarie plen pentru votarea proiectului de pe ordinea de zi privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PSD să facă o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate. Proiectul de lege nu mai trebuie dezbătut. Va veni în plen la vot și vom scoate amendamentul Comisiei privind sportivii și personalitățile României care erau prinse în acel amendament. Cu alte cuvinte, pe 28 va fi dezbatere, scoțând acel amendament, plus vot final”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Asumarea răspunderii Guvernului pe legea alegerii primarilor din două tururi de scrutin, ar fi primul pas în declanșarea alegerilor anticipate deoarece și PSD și UDMR au anunțat că depun moțiune de cenzură împotriva guvernului. Liberalii abia așteaptă deoarece nu vor să-l forțeze pe Ludovic Orban să-și dea demisia.

Ei au numărat voturile împotriva propriului guvern și spun că opoziția mai are nevoie de doar două voturi. Președintele interimar al PSD spune că este vorba de 7 voturi și că vor purta negocieri pentru a le putea obține. Marcel Ciolacu a renunțat la ideea unui guvern de uniune națională după ce președintele Klaus Iohannis a spus că nu este o idee bună. Liderul social-democrat a mai spus că în cazul în care moțiunea de cenzură va aveea succes, PSD nu va merge cu o propunere de premier.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele