Vârful Everest va fi măsurat pentru prima oară după 1954

42
2 minute de lectură

Autoritățile din Nepal vor trimite un grup de experți pentru a măsura Everestul, pe fondul suspiciunilor că înălțimea acestuia s-ar fi redus în urma cutremurului devastator ce s-a produs în 2015 în această țară.

Este pentru prima oară când Guvernul din Nepal trimite propria echipă pentru a face măsurători, informează The Telegraph.

Oficial, înălțimea vârfului este de 8.848 de metri, însă această măsurătoare a fost calculată de o echipă indiană în 1954. De atunci, înălțimea vârfului a fost aprig dezbătută. China este de părere că Everestul ar avea o înălțime cu cel puțin trei metri mai mică față de măsurătoarea din 1954, în timp ce National Geographic crede că ar fi cu aproximativ 1,5 metri mai înalt.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, care a lovit Nepalul în aprilie 2015, a pus și mai mult sub semnul îndoielii măsurătoarea indiană. Se estimează că intensitatea cutremurului, care a lăsat 3,5 milioane de oameni fără locuințe, a dus la reducerea în înălțime a unor regiuni din Nepal cu până la nouă metri, din cauza mișcării plăcilor tectonice.

Cei patru nepalezi care vor face măsurătoarea s-au antrenat intens în ultimii doi ani pentru a duce la îndeplinire misiunea.

Șeful misiunii, Khim Lal Gautam, și Rabin Karki vor escalada Everestul asistați de un grup de șerpași. După ce vor ajunge în vârf, vor folosi un nou Sistem Global de Navigație prin Satelit pentru a trimite date celor doi colegi ai lor care vor fi campați la o altitudine mai mică. Se estimează că această metodă le va permite să măsoare înălțimea vârfului Everest până la centimetru.

„Nu ne va fi ușor să lucrăm pe acel tip de teren, dar suntem încrezători că misiunea va fi un succes“, a dat asigurări Gautam, care a mai escaladat Everestul în 2011.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele