Vaticanul adoptă legi pentru prevenirea abuzurilor asupra copiilor

19
2 minute de lectură

Vaticanul a adoptat vineri o serie de legi pentru prevenirea abuzurilor săvârșite asupra copiilor în biserică și în instituțiile papale de la Roma, dar și în cadrul instituțiilor catolice din întreaga lume.

Până în prezent, abuzurile săvârșite asupra minorilor și a persoanelor vulnerabile intrau sub incidența unor reguli instituite în funcție de situație, informează Mediafax.

Noile prevederi includ pentru prima dată indicații clare privind protecția copiilor. Practic, au fost adoptate pentru instituțiile centrale de la Vatican toate regulile care le-au fost sugerate parohiilor pentru protejarea minorilor.

Schimbările au fost formulate sub forma unei scrisori apostolice, în 12 articole, sub forma unei serii de recomandări ce influențează viața de zi cu zi la Vatican și în instituțiile legate de Sfântul Scaun, precum institute pontificale și ambasade.

La Vatican locuiesc doar câțiva copii, rude ale oficialilor, dar pe teritoriul Sfântului Scaun se găsește o școală unde învață mai mulți copii care asistă la slujbe iar mulți minori vizitează muzeul și catedrala în fiecare zi.

Legislația promisă de Vatican Comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului încă din 2013 va intra în vigoare la 1 iunie. Noile reguli cer ca orice oficial sau angajat al Vaticanului condamnat pentru abuz săvârșit asupra unui copil să fie concediat. De asemenea, sunt formulate procedurile prin care sunt reclamate suspiciunile de abuz și moduri prin care să fie verificați viitorii angajați pentru a preveni recrutarea unor potențiali infractori.

Documentul introduce obligația legală pentru toți oficialii Vaticanului de a raporta orice suspiciune de abuz, cu excepția informațiilor supuse secretului confesiunii.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele