Venezuela: Israelul și Australia își anunță susținerea pentru Juan Guaido

58
2 minute de lectură

Guvernele israelian și australian s-au alăturat statelor care și-au anunțat susținerea pentru Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, care s-a autoproclamat președinte interimar acuzându-l pe președintele de stânga, Nicolas Maduro, de fraudarea alegerilor.

„Israelul se alătură Statelor Unite, Canadei, majorității țărilor din America Latină și țărilor din Europa în recunoașterea noii conduceri din Venezuela“, se arată într-un comunicat al premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

„Australia îl recunoaște și îl susține pe președintele Adunării Naționale, Juan Guaido, în funcția de președinte interimar, în conformitate cu Constituția în vigoare a Venezuelei, până la organizarea unor noi alegeri“, a declarat, la rândul său, Marise Payne, ministrul de Externe al Australiei.

„Dorim ca toate părțile implicate să lucreze în mod constructiv pentru rezolvarea situației și reîntoarcerea la democrație, prin respectarea legilor și a drepturilor omului“, a adăugat ministrul australian.

Marea Britanie, Germania, Franța și Spania au declarat că îl vor recunoaște pe Guaido, dacă Maduro nu va reuși să convoace alegeri în opt zile, un ultimatum pe care Rusia îl consideră „absurd“, iar ministrul de Externe venezuelean l-a numit „copilăresc“.

Președintele Nicolas Maduro a fost susținut sâmbătă, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU, de către China și Rusia. Maduro a respins apelurile făcute de Statele Unite, Canada, statele din America Latină și din Uniunea Europeană pentru organizarea de noi alegeri.

Săptămâna trecută, autoritățile de la Caracas au anunțat că au dejucat o tentativă de lovitură de stat organizată de un grup de ofițeri, iar o serie de proteste s-au soldat cu cel puțin 16 morți.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele