Ventilatoare ruse expediate în SUA, fabricate de o firmă aflată sub sancțiunile Washingtonului

79
2 minute de lectură

Ventilatoarele livrate de Rusia în Statele Unite pentru a ajuta bolnavii de coronavirus au fost fabricate de o companie rusă care se află sub sancțiunile impuse de Washington, informează Reuters, preluat de Mediafax.

Un avion militar rusesc care transporta ventilatoarele a aterizat miercuri la New York, după ce președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit la telefon, conform publicației de business PBC.

Televiziunea de stat a prezentat descărcarea cutiilor de ventilatoare din avion, acestea fiind de tipul „Aventa-M“, produse de o uzina UPZ din orașul Chelyabinsk, la 1.500 km est de Moscova.

UPZ face parte din holdingul numit Concern Radio-Electronic Technologies (KRET), care în sine este o unitate a conglomeratului de stat Rostec. KRET este supus sancțiunilor americane din iulie 2014, firmelor și resortisanților americani fiindu-le interzis să facă afaceri cu acesta.

Într-o declarație de miercuri, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Statele Unite au fost de acord să cumpere materiale medicale din Rusia, dar nu a menționat vreo companie și nici nu s-a referit la sancțiuni.

„Ambele țări și-au oferit ajutor umanitar reciproc în perioade de criză în trecut și, fără îndoială, o vor face din nou în viitor. Acesta este momentul să lucrăm împreună pentru a depăși un dușman comun care ne amenință viața tuturor“, se arată în comunicat.

Oficialii americani de la Washington nu au putut fi contactați pentru comentarii. Ambasada SUA la Moscova a spus că nu are nimic de adăugat dincolo de ceea a spus deja Departamentul de Stat.

Statele Unite au început inițial să impună sancțiuni economice Rusiei în 2014, după anexarea Crimeei și pentru sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Trump a descris joi transportul rusesc drept „o mulțime de lucruri medicale de înaltă calitate“.

Fondul suveran al Rusiei RDIF, care a declarat că a plătit jumătate din expedierea echipamentelor medicale către Statele Unite, a fost adăugat și sancțiunilor SUA din 2015. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele