Semnarea Acordului Politic Național. Iohannis: PSD nu s-a schimbat, nu se schimbă. Reacții

91
7 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la semnarea Acordului Politic Național care vizează consolidarea parcursului european al României, că PSD nu are intenția să se schimbe, iar legat de pact PSD a propus amendamente mai multe decât avea articole pactul.

“După consultările cu partidele, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus partidelor, un acord pentru consolidarea parcursului european. Iată că azi ne aflăm aici. (…) Nu m-a anunțat, cel puțin pe mine că e interesat PSD, care aparent din 27 mai se schimbase, dar nu este așa. PSD nu s-a schimbat, nu se schimbă. A pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg, dar a rămas doar cu aparența schimbării. PSD urmărește aceleași obiective și răspunsul lor pe care mi l-au dat prin media a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole avea acest acord”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Mdiafax.

Acesta a atacat din nou partidul aflat la guvernare: “PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD nu s-a dezvlotat mai mult și nu se dezvoltă nici acum.Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenței PSD-iste, împotriva atacului la justiție, la economie națională, dar e doar primul pas dintr-o serie mai lungă. Urmează încă 3 ocazii valoaroase de a dat lecții PSD. Fiincă PSD nu a înțeles, a simulat. Urmează prezidențialele, locale și parlamentare. românii vor ști cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum e nevoie să se schimbe Constituția și legislația aferentă”.

“Noi am spus că vrem să depunem amendamente și atâta timp cât amendamentele mele nu se regăsesc în acest pact, nu avem de ce să semnăm acest pact”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce interminar nu se va prezenta la semnarea pactului inițiat de președintele Klaus Iohannis privind semnarea Acordului Politic Național care vizează consolidarea parcursului european al României.

La Cotroceni se află liderii PNL, USR, PMP și Pro România.

După alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai, șeful statului a propus un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Declarațiile liderilor partidelor semnatare

Foto Bogdan Cristel

Ludovic Orban, PNL: ”Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important care poate să pună bazele realizării unei democrații autentice în România, care să se bazeze pe valorile, principiile și normele europene, pe respectarea cu sfințenie a drepturilor și libertăților individuale, pe respectarea statului de drept, a independenței justiției, a liberului acces a cetățeanului la justiție, care să se bazeze pe o competiție onestă între cetățenii României și care să permită fiecărui cetățean român să-și găsească dreptatea în societatea democratică românească”.

Foto Bogdan Cristel

Dan Barna, USR: “USR a semnat acest acord național pentru că el conține ceea ce de trei ani în Parlamentul României , în tiate județele României și în diaspora , USR a susținut, că România trebuie să fie un stat de drept, că România trebuie să fie un stat în care jstiția să funcționeze independent și să fie o putere respectată. Acest pact este prima piesă dintr-o construcție care trebuie să conțină și “Fără penali în funcții publice”, este cel mai simplu instrument pe care noi, ca societate și un milion de români au confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituție pentru ca politica românească să devină ceva mai bună. Acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o construcție unde, alături de “Fără penali”, trebuie să transformăm Curtea Constituțională într-un arbitru adevărat și neutru al funcționării statului, iar justiția și legile justiției să fie corectate”.

Foto Bogdan Cristel

Eugen Tomac, PMP: „Sper că toți politicienii vor înțelege mesajul transmis de români pe 26 mai. Îmi doresc domnule președinte, așa cum v-am spus și la consultări, și vom răspunde cu aceeași deschidere, ca atunci când ne veți invita pentru un acord legat de educație, sănătate, de diaspora pe teme mari, ce țin de prioritățile țării. Chiar și un acord pentru Republica Moldova. PMP va răspunde cu deschidere”.

Poziția PSD: “Cu care din propunerile PSD nu a fost domnul Iohannis de acord? Cerem un răspuns”

Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a declarat că regretă că președintele Klaus Iohannis a ignorat PSD cu privire la acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României, precizând că partidul cere un răspuns de la șeful statului.

„Îmi pare rău că președintele a ignorat apelul Partidului Social Democrat cu privire la acordul politic național. Am propus completarea acestui pact cu valori și principii europene esențiale pentru România pe care, însă, domnul Iohannis le ignoră deliberat, fiind captivat de-a dreptul de campania electorală în care se află de la începutul anului. Ce înseamnă această tăcere absolută, această lipsă totală de reacție din partea domniei sale? Cu care din propunerile PSD nu a fost domnul Iohannis de acord? Cerem un răspuns. Pentru că românii merită un răspuns. Nu este și președintele celor care au votat în 26 mai pentru un parcurs european sănătos? Pentru ei nu se semnează acordul?”, a scris Mihai Fifor, joi pe Facebook.

Social-democratul a adăugat că: „România nu mai poate avea un președinte interesat doar de propria campanie electorală. Aceste jocuri de imagine, încununate fastuos la Cotroceni sub semnul Aliantei Austeritatii PNL-USR-Pro Romania, arată doar lipsă de seriozitate, de responsabilitate și de respect pentru români”.

Președinții PNL, USR, PMP și Pro România, Ludovic Orban, Dan Barna, Eugen Tomac și respectiv Victor Ponta au semnat alături de Klaus Iohannis acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României, în cadrul unei ceremonii organizat de șeful statului la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de semnare că PSD nu are intenția să se schimbe, iar legat de pact PSD a propus amendamente mai multe decât avea articole pactul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele