LIVE PPE sprijină Guvernul Sandu. Polițiști demiși, la Chișinău, pentru recunoașterea noii puteri

189
5 minute de lectură

13.44 Grupul PPE din Parlamentul European susține noul Guvern al Republicii Moldova, anunță purtătorul de cuvânt al popularilor europeni, Siegfried Mureșan.

“Guvernul condus de Maia Sandu este un guvern legitim și a fost învestit respectând toate legile din Republica Moldova și toate normele democratice internaționale.
Blocul ACUM este partenerul Partidului Național Liberal în Republica Moldova, Blocul ACUM este partenerul PPE în Republica Moldova și Blocul ACUM este singura forță politică proeuropeană care poate aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.
Republica Moldova este o țară în vecinătatea imediată a Uniunii Europene, o țară cu care UE are un acord de asociere și tocmai de aceea UE susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Aceasta a fost concluzia dezbaterii foarte importante despre situația din Republica Moldova pe care am purtat-o în această dimineață în ședința Grupului PPE”, mai arată eurodeputatul Siegfried Mureșan.

13.10 Partidul Național Liberal din Republica Moldova, condus de Vitalia Pavlicenco, cere scoaterea Partidului Socialiștilor în afara legii, cercetarea penală a lui Igor Dodon și alegeri repetate, se arată într-o declarație privind actuala criză politică din republică, potrivit Unimedia, preluată de Mediafax.

„În contextul actualei crize politice, cauzate în mare parte de lipsa dialogului politic dintre partidele parlamentare, criză ce a scos la iveală și fapte strigătoare la cer privind finanțarea din exterior a PSRM, vehiculate și anterior în spațiul public, PNL se declară profund indignat de această realitate și cere decidenților și instituțiilor de resort să cerceteze penal activitatea PSRM și să recurgă la măsurile ce se impun”, se arată în declarație.

12.50 Prim-ministrul Maia Sandu l-a somat pe Alexandru Pînzari, șeful demis al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, să înceteze acțiunile de destabilizare a ordinii publice, în urma demiterii mai multor angajați ai INI care și-au anunțat susținerea pentru noul Guvern, conform Unimedia, preluată de Mediafax.

Declarațiile Maiei Sandu au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după ce șase angajați ai Direcției 6 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) din Republica Moldova au fost demiși miercuri din funcție, la o zi după ce și-au declarat susținerea față de noul Guvern.

„Îl somez pe Pînzari să înceteze imediat acțiunile de destabilizare. Dacă se ascunde în spatele deciziilor Curții Constituționale, îl atenționez că mai presus de toate, este Constituția țării. Actele Curții Constituționale nu pot contraveni Constituției, iar Curtea Constituțională asta a făcut, a încălcat Constituția. Domnule Pînzari, sunt sigură că înțelegeți. Fiecare acțiune ilegală a dumneavoastră din aceste zile, înseamnă ani grei de pușcărie pentru complicitate sau participare la uzurparea puterii de stat”, a declarat Maia Sandu.

„Voi, cei care îndepliniți acum ordinele ilegale ale lui Plahotniuc, veți fi pedepsiți conform legii. Veți răspunde în fața unei justiții independente pentru crime împotriva poporului Republicii Moldova. Pedeapsa voastră crește cu fiecare acțiune abuzivă de încălcare a Constituției”, a adăugat Maia Sandu.

Știrea inițială. Șase angajați ai Direcției 6 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) din Republica Moldova au fost demiși miercuri din funcție, la o zi după ce și-au declarat susținerea față de noul Guvern, condus de Maia Sandu, relatează Unimedia și Ziarul de Gardă, preluate de Mediafax.

Șeful IGP demis de Guvernul Sandu, Alexandru Pînzari, a anunțat că a fost demarată o anchetă de serviciu, în urma căreia au fost suspendați din funcție șase colaboratori ai INI

„Colegii au fost suspendați din funcție și pe perioada anchetei de serviciu, timp de 30 de zile. Subdivizunea activează în regim normal în afară de colegii suspendați”, a declarat șeful adjunct al Direcției, subdiviziune care se ocupă de martori și alți participanți la procesul penal.

Angajații au declarat că au fost suspendați din funcție după ce au anunțat că susțin noul Guvern, condus de Maia Sandu și că se supun noii conduceri a instituției.

Marți, Anatolie Macovei, șeful Direcției 6 din cadrul INI a anunțat împreună cu mai mulți angajați că susțin Guvernul Sandu și noua conducere a Inspectoratul General al Poliției.

„Din partea mea și a colegilor mei, vă anunț că noi recunoaștem noul Guvern, Guvernul condus de Maia Sandu. Facem apel către toți colegii să ne urmeze exemplul ca să evităm ciocniri, dezordine în masă, altercații și să menținem ordinea publică”, a declarat Anatolie Macovei.

În cursul dimineții, la secția de poliție s-au deplasat și Andrei Năstase (numit ministru de Interne înm Guvernul Maia Sandu) și ALexandru Pînzari, șeful Poliției, considerat un apropiat al ologarhului Vladimir Plahotniuc.

Dialogul dintre cei doi (foto sus) a fost unul încins, conform imaginilor publicate de Agora.md. Năstase l-a acuzat pe Pînzari că sfidează autoritățile constituționale și a dat asigurări că va plăti cu închisoarea refuzul de a se subordona.

VIDEO – AICI

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele