Un dezastru ecologic la scara unui Cernobîl. Așa este descrisă situația de calamitate iminentă de la o uzină chimică abandonată din Rusia.
Este vorba despre uzina Usolyekhimprom din regiunea Irkuțk, un mastodont industrial care se întinde pe sute de hectare în vastitatea stepei siberiene.
În 2017, uzina chimică, situată în orașul Usolye-Sibirskoye, a intrat în faliment, fiind apoi efectiv abandonată, fără pază, doar la cheremul naturii și-al anotimpurilor. Asta în timp ce în depozite au rămas tone de substanțe radioactive – de la rezervoare pline de clorină și mercur, și până la puțuri cu deșeuri de petrol care s-ar putea infiltra în orice clipă prin pânza freatică până în albia râului Angara.
„Toate aceste reziduuri s-ar putea scurge de acolo în orice moment. Nu trebuie decât ca o conductă ruginită să cedeze sau o valvă să explodeze…”, spune Georgy Petrov, fost director general al uneia dintre fabricile platformei industriale, citat de Europa Liberă.
În iulie, în cadrul unei vizite la uzina părăsită, Svetlana Radionova, șefa Rosprirodnadzor (Agenția Federală de Supraveghere a Mediului), trăgea un semnal de alarmă în privința „bombei ecologice” ascunsă între ruinele complexului industrial.
„În esență, avem de-a face cu teritoriul unei catastrofe ecologice. Trebuie să acționăm acum, până când nu va fi prea târziu, până când nu ne vom trezi în pragul unui «Cernobîl ecologic»”, declara Radionova într-un interviu oferit cotidianului pro-Kremlin Izvestia.
Siberia se confruntă în această perioadă cu incendii de vegetație, Irkuțk fiind pe „linia de front” a flăcărilor. Ecologiștii au atras atenția privind scenariul de coșmar în care autoritățile ar scăpa focul de sub control și flăcările s-ar apropia de uzina chimică.
Un alt pericol îl reprezintă recurența inundațiilor în regiunea Irkuțk. Dacă Usolyekhimprom ar fi inundată, puhoaiele ar deversa deșeurile contaminate direct în Angara, unul dintre cele mai mari râuri din Siberia, iar de acolo ar ajunge direct în Baikal, cel mai adânc lac de pe glob, care deține o cincime din apa dulce la nivel mondial.