VIDEO COLECTIV Irina Chelba: „Nu pot să-i las pe Tatae și Alexandru aici, mai bine rămân și lupt“

728
3 minute de lectură

La patru ani după Colectiv, Irina Chelba, fata lui Jean Chelba, Tatae, și sora lui Alexandru, duce mai departe lupta începută de tatăl ei.  „Mă împinge de la spate să pot să fac lucrul acesta, să trec de teamă, de emoție, de orice. Eu aici m-am născut, aici am crescut, aici am trecut prin atâtea și mama, Alexandru și tata… numai ideea că aș putea să plec și să-i las aici fără ca ei să vadă că noi am făcut dreptate, lucrul acesta mă face așa… să mă doară puțin, așa că mai bine rămân și lupt”, a explicat Irina într-un interviu pentru Reporter Global.

Ne-am întâlnit în parcul Kiseleff, de lângă Piața Victoriei, același parc unde Tatae o aducea pe ea și pe Alexandru când erau mici. Mama lor a murit când Irina avea 12 ani, tot într-un spital, tot din cauza sistemului. Jean Chelba nu a iertat niciodată ce s-a întâmplat atunci, înainte de 1989. A ieșit în stradă la Revoluție și a fost acolo și la Mineriadă. A sperat, ca toți românii atunci, că lucrurile se vor schimba radical după căderea sistemului communist. Nu a plecat din țară, a ales să rămână, să participle la această schimbare.

„Sunt sigură că și el a fost păcălit așa în ghilimele crezând că gata, a căzut Ceaușescu și se va schimba în bine țara asta, dar el și-a dat seama pe parcurs că, de fapt, cu toții am fost păcăliți, că nu s-a schimbat un regim, nu s-a schimbat un sistem, s-au schimbat doar niște persoane. A fost înlăturat Ceaușescu și a venit Iliescu și timp de 30 de ani, ei s-au instalat și mai bine la butoane și la cârma țării, s-au tot perindat și au încercat să facă ce au știut ei mai bine: să fure, să mintă, să omoare”, a spus Irina.

Au trecut patru ani de la Colectiv și niciunul dintre cei responsabili nu a răspuns în fața justiției. În ciuda nedreptății, a pierderii și a greutăților, Irina spune că nu cedează. „Și eu sunt la fel ca ei, dărâmată, dar fac și eu ca Tatae, mă țin tare în fața lor și le spun nu trebuie să renunțați”. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele