UPDATE: Fostului președinte al Kîrgîzstanului i-a fost ridicată imunitatea. Atambayev s-a baricadat în casă, înconjurat de suporteri, și este înarmat

297
2 minute de lectură

UPDATE Parlamentarii au votat cu o majoritate copleșitoare pentru ridicarea imunității lui Almazbek Atambayev. 103 deputați au votat „pentru”, în timp ce doar 6 au votat „împotrivă”, relatează Europa Liberă.

Parlamentul de la Bișkek va supune în curând la vot ridicarea imunității fostului președinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambayev, acuzat de fapte de corupție.

Fostul șef de stat a fost pus sub acuzare pe 25 iunie. Soarta sa depinde acum de votul parlamentarilor, care sunt fideli majoritar președintelui actual al țării, Sooronbay Jeenbekov, cândva unul dintre aliații lui Atambayev.

Ambii au ajuns la manetele puterii ridicându-se pe un val de furie populară în 2010. Însă după ce Atambayev i-a predat puterea lui Jeenbekov – primul transfer pe cale pașnică între doi președinți kîrgîzi -, o tiradă publică de injurii a început între cei doi politicieni, culminând cu arestarea mai multora dintre foștii colaboratori ai lui Almazbek Atambayev.

Potrivit Europa Liberă, fostul președinte kîrgîz ar fi baricadat la această oră la reședința sa și s-ar afla sub protecția „suporterilor”. De asemenea, Atambayev ar fi înarmat și spune că nu va ezita să deschidă focul în cazul în care, după un vot favorabil ridicării imunității, poliția va veni să-l aresteze.

„Fostul președinte al Republicii Kîrgîze, Almazbek Atambayev, în timpul exercitării datoriei sale de președinte, a întreprins acțiuni care, potrivit paragrafului 1 din Art. 319 al Codului Penal, pot fi definite drept infracțiuni grave – mai precis, acte de corupție”, a declarat procurorul general al Kîrgîzstanului, Otkurbek Jamshitov.

„Fantezii murdare”

Atambayev a dat ordin ca proprietatea lui să fie baricadată cu limesuri din pietre. În videoreportajul realizat de Europa Liberă se poate observa cum mai multe basculante descarcă pietre în curtea vilei fostului președinte.

„Niciodată nu am crezut că un caz penal poate fi bazat pe bârfe și fantezii murdare sau că procurorul general va legaliza acest nonsens într-o bună zi. Mai mult, nimeni nu m-a invitat în parlament. Le este teamă de adevăr. Sunt obișnuiți să-și facă în secret treburile murdare, cu lașitate”, a precizat Atambayev într-un comunicat de presă.

Almazbek Atambayev a fost președintele Kîrgîzstanului între 2011 și 2017.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele